ОКО 4.000 ПЕНЗИОНЕРА У ХЕРЦЕГ НОВОМ НА ИВИЦИ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ

Социо – хуманитарну помоћ, која је најављена из Фонда ПИО Црне Горе, добиће нешто више од 4000 пензионера у Херцег Новом. Њих 3.042 је са примањима испод 290 еура, док  1.161 пензионер има примања  испод минимума животне егзистенције, односно 179 еура, казао је за РТ ХН предсједник општинског Удружења пензионера Херцег Нови Алекса Радуловић:  

 

– Та помоћ се састоји из два дијела. Пензионери, који примају минималну пензију до 147 еура, ће добити  по 100 еура помоћи  уз новембарску пензију, која ће бити исплаћена 20. децембра. Остали пензионери са примањима до 292 еура, која се сматра да је горња социјална категорија, добиће помоћ по 30 еура, потврдио је Радуловић.

Према извјештају Фонда ПИО за децембар, у Херцег Новом у структури примања:   

 – Близу 800 пензионера прима пензију до 173 еура, а до 290 еура прима половина од око укупно 6.800 пензионера, чланова општинског Удружења.  

Евидентно је да 1.161 пензионер прима пензије испод минимума животне егзистенције 179 еура, а да укупно 3.042 пензионера прима пензије испод 290 еура, што указује да половина њих живи у стању биједе или једва преживљавају, а посебно имајући у виду да живимо у туристичкој регији  и општини, гдје су животни трошкови много већи, истакао је Радуловић.   

Он објашњава да је Удружење претходно доставило мишљење директору Фонда ПИО и предсједнику Савеза пензионера ЦГ, да се не би требало на овај начин да дијели социо-хуманитарна помоћ, већ указује на потребу да то буде на нивоу раније утврђених критеријума:

– Херцег Нови је добијао 14.750 еура за помоћ, уз поштовање критеријума, које је прије шест година успјело да наметне наше Удружење. Те критеријуме, је испоштовао Савез пензионера ЦГ.  Прво питање  да ли има ријешено стамбено питање, са ким у породици живи, колико има примања у породици, здравствено стање пензионера, а на петом мјесту су примања од пензија, те колика су остала имовинска примања?  

Радуловић сматра да би се на тај начин добила права слика стања породице тог пензионера. У свим приликама су Фонду ПИО, Савезу пензионера Црне Горе и разним министарствима истицали стални пад стандарда пензионера и њиховог све лошијег положаја.  

Указао је на проблем да држава за 15 година још није сачинила социјални картон пензионера и грађана Црне Горе, што би представљало праву слику социјаног стања у земљи. Сходно социјалној карти могла би се обавити правичнија расподјела социо- хуманитарне помоћи, како пензионерима тако и  грађанима, у осталим социјалним случајевима.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here