БУЏЕТ ОПШТИНЕ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ 18,6 МИЛИОНА

Укупна планирана примања у буџету Општине Херцег Нови за 2022. годину, утврђена нацртом Одлуке о буџету, износе 18.640.000 еура.

Најзначајније ставкe у укупном примању чине приход од пореза на имовину, који је ове године остварен у добром дијелу, а за следећу планиран у висини од 6,8 милиона, односно 36,5% укупног планираног буџета и приход од накнаде за комунално опремање, који је планиран у износу од 2,5 милиона, односно 13,4%, чуло се на централној јавној расправи на нацрт Одлуке о буџету.

Предлог Одлуке приремио је Секретаријат за финансије и локалне јавне приходе, уважавајући захтјеве потрошачких јединица за обезбјеђење средстава као и реалне могућности наплате, казао је секретар Стево Влаовић.

Он је истакао да је буџет планиран на вишем износу него за ову годину, јер у Секретаријату очекују да ће сљедећа туристичка сезона бити боља, као и наплата пореза и других прихода, али да све то умногоме зависи од епидемиолошке ситуације.

– Што се тиче пројеката, стандардна ставка је санација и реконструкција локалне путне мреже, са којом ће се наставити. Уз изградњу тротоара ту је и секундарна канализациона мрежа. Ту ће бити изградња пасареле у Зеленици, споменик Мирку Комненовићу. Настављамо са отплатом дуга за јавну гаражу испред Општине. Биће ту изградња и реконстркуција гробља, изградња степеништа. Од реализације буџета зависиће сви пројекти – казао је Влаовић.

Када је ријеч о женском предузетништву, планирана је дупло већа ставка у односу на прошлогодишњи буџет, с обзиром да су тај и слични пројекти обустављен због корона кризе.

– Та је ставка за наредну годину у висини од 30 хиљада еура, због тога што ти пројекти нису доведени до краја. Веома мало средстава је ишло током 2021. године по том основу, тако да смо одржали ријеч са претходне сједнице, када смо обећали да ће та средства бити у дупло већем износу. Надамо се да ће надлежни секретаријат моћи да спроведе те пројекте до краја – информисао је Влаовић.

Како се могло чути на расправи, капитални буџет увећан је скоро дупло у односу на претходну годину и износи 5.487.000 еура.

У Секретаријату су мишљења да Владин програм “Европа сад”, који предвиђа умањење пореза на лични доходак, неће умногоме утицати на реализацију општинског буџета.

Јавној расправи о буџету предходила је централна јавна расправа о Одлуци о комуналном реду. Како се могло чути, модел Одлуке припремила је Заједница Општина, а секретаријат за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност је преузео и дјелимично кориговао.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here