54. ХЗС: УПЕЧАТЉИВИ, УМЈЕТНИЧКИ ОДГОВОРИ НА ТЕМУ “ДИЛЕМА”

Херцегновски зимски салон у онлине формату, у оквиру 52. Празника мимозе, биће отворен сутра у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ . У поставци су радови двадесет и троје умјетника из Црне Горе, а међу њима су и Новљани Војислав Војо Килибарда и Исидора Стаматовић.

На овогодишњу тему Салона – ДИЛЕМА умјетници су одговорили сликарским исказима, инсталацијама, видео и вајарским радовима. Окренутост селекторке Кристине Радовић млађим ауторима донијела је присуство нових медија, али и одазив аутора којим је задовољна.

-Свако дјело одговорило је на задату тему „Дилема“ . Узела сам један цитат из антидраме „Чекајући Годоа“ када главни јунак каже „да ли сам ја спавао док су други патили“. Цитат би одговорио универзалној причи , али овог пута се поклопио са задатим тренутком са неком нашом изолацијом од свијета.

Због пандемије Салон је ове године окупио ствараоце из Црне Горе, а послије извјесне паусе опет ће, макер И у онлајн издању, пред публиком бити радови Новљана, Војислава Воја Килибарде и Исидоре Стаматовић:

– Драго ми је да су они ту и да су одговорили на позив. Херцег Нови је домаћин, Салона, па сам негдје у овој селекцији жељела да уважим и овај града кроз њихове умјетнике.

Обавити селекцију није нимало једноставан задатак истиче Радовић, с једне стране лако је јер Црна Гора има фантастичне умјетнике , али је због тога теже одабрати само дио њих.

На Салону је заступљена средња и млађа генерација, с тим што су они негдје сви потомци оних врлих професора цетињске и требињске академије. Ове године ученици говоре кроз сопствена дјела, кроз оно научено и кроз дјела њиховиг професора, казала је Радовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here