РАДНИЦИ ИНСТИТУТА БЕЗ ПЛАТА, ОЧЕКУЈУ УПЛАТУ ФОНДА ЗДРАВСТВА

Премда је љетња сезона била релативно добра проблеми које су имали у Институту Игало су се продубили, а највећи је што нису исплаћене плате запосленима за септембар и октобар. Фонд здравства нема новац за исплату, а од 15. марта од када је Институт отворен, већина пацијената била је фондовска. Зарађено је око 650.000 еура, али није наплаћено. Радници су незадовољни а  у најави је и штрајк.

Извршна директорица Института Игало, др Марина Делић каже да су током ове године радили и програме са синдикатом и пензионерима, а током љета било је и самоплатежних гостију из региона.

– Све то, међутим, није било довољно да би се ми поставили у бољу финансијску ситуацију. То су нископлатежни програми, јер нас су током свих ових година спашавали страни програми, које нисмо имали ове године. Прије 15, 20 дана добили смо од Норвешке информацију да програм настављају идуће године у априлу и надамо се да неће бити изнанеђења која би то обуставила. Ситуација је повољнија за 2022. али ову годину ћемо тешко завршити – наводи др Делић.

Како истиче радници, који најављују штрајк, с пуним правом су незадовољни. Очекују да Фонд здравства уплати новац за услуге које је пружио Институт у претходном периоду. Потраживања су достигла износ од око 650.000 еура.

– Људи су радили да би зарадили. Наше плате су ионако мање него у осталим здравственим установама, имају своје животе и кредите, живимо у времену када је све поскупило, а плата нема. То је легитимно право њиховог исказивања незадовољства са овим што се дешава. Ми смо све одрадили да то покушамо превазићи. Просто није у нашим могућностима – навела је др Делић.

Ситуацију је додатно отежала и пресуда Апелационог суда по питању спора са Југобанком Београд, по којој је Институт у обавези да исплати 3,67 милиона еура дуга за кредит од прије три деценије. Према ранијим процјенама судског вјештака, то би са каматама од 2006. могло коштати и осам милиона еура.

-То смо очекивали и због тога смо већ мјесецима у сталним разговорима са Владом, која је и већински власник, о прихватању дуга. Они су о свему информисани и чекамо њихову одлуку. Очекујемо да Влада преузме дуг кроз откупљивање на начин да се удио њихових акција у Институту повећа – казала је др Делић.

У овом тренутку борави 470 пацијената од којих је око 40 самоплатежних и 50 либијских, који амбулантно користе услуге установе у Игалу.

Ино програми који се најављују за наредну годину, поправиће за сада веома тешку финансијску ситуацију. Осим Норвежана, најаве имају и од дугогодишњег партнера агенције Фонтана, па се може очекивати да ће гости из Холандије почети са доласцима већ крајем марта. Очекују и долазак гостију из Данске и Шведске.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here