КАМПАЊА „ЈЕСАМ И ХОЋУ“ ЗА БУДУЋНОСТ БЕЗ КАНЦЕРА

Свјетски дан борбе против малигних обољења обиљежава се сваке године, 4. фебруара и представља иницијативу под којом цијели свијет може да се удружи у борби против глобалне епидемије рака.

Малигни тумори, послије кардиоваскуларних болести, најчешћи су узрок оболијевања и умирања, како у свијету, тако и у Црној Гори. Стога, сваке године на овај дан Свјетска здравствена организација и Међународна унија за борбу против рака промовишу начине за ублажавање глобалног оптерећења друштва овом болешћу.

У Црној Гори, преко 2.000 особа сваке године оболи од рака, док њих близу 1.500 изгуби борбу са овом опаком болешћу. Најчешће врсте рака код мушкараца су рак плућа, рак простате и рак дебелог цријева, док су код жена најчешћи рак дојке, затим рак дебелог цријева и рак плућа који је на трећем мјесту.

У свијету преко 15 милиона људи годишње оболи, а преко 9 милиона људи умре од рака. Наредних десет година до 2030. године очекује се нажалост да ће тај број порасти на око 30 милиона обољелих и 17 милиона смртних исхода уколико се настави непромијењеним трендом.

Међународна унија за борбу против рака кампању ове године спроводи под слоганом „I am and I will (Јесам и хоћу)“ за стварање будућности без канцера, а како позивају, вријеме за дјеловање је сада.

– Ово је посљедња година у којој спорводимо кампању „Јесам и хоћу“, која је показала да су наша залагања имала великог утицаја на све око нас, на наше комшије, заједнице и градове, а подсјетник је истрајне моћи сарадње и колективог дјеловања. Када изаберемо да дјелујемо заједно, можемо постићи оно што желимо: здравији, свјетлији свијет без канцера – поручили су из ове међународне организације.

Најчешћи узроци смрти из ове скупине болести у свијету су карциноми плућа, желуца, јетре, дебелог цријева и дојке. Око 30% свих смрти због малигних болести настаје због 5 главних ризика: конзумирања дуванских производа, прекомјерне тјелесне тежине, недовољног уноса воћа и поврћа, недостатка физичке активности и прекомјерне употребе алкохола.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here