МЗ КАМЕНАРИ: САДНИЦЕ МИМОЗА ДОДИЈЕЛИЋЕ МЈЕШТАНИМА

Општина Херцег Нови је у сусрет Празнику мимозе, обезбиједила свим мјесним заједницама на подручју ривијере саднице мимоза. Одређени фонд садница је намијењен и Мјесној заједници Каменари, казала је за РТ ХН предсједница Маја Поповић:

 – Како Мјесна заједница нема пуно јавних површина, дошли смо на идеју да контактирамо мјештане и да их позовемо, да у својим двориштима, која се налазе првенствено, уз магистралини појас и локалне путеве, преузму бригу о садњи  мимоза, казала је Поповић.

Она је позвала мјештане, који имају услове за садњу и узгајање мимоза, да се јаве у канцеларију Мјесне заједнице Каменари, како би преузели саднице.

– Циљ акције је да се оплемни простор и да се обнављају мимозе. Акција садње би требало да стартује средином фебруара, а ријеч је о врсти мимозе „италијанке“, објаснила је Поповић.

Општина је организовала пригодну акцију садње мимоза, како би подсјетили на Празник жутом цвијету у част и на посебан начин обиљежили традицију дугу 52 године. Ова акција је почела да се реализује прије неколико година, када је примјећено да су десетковане на ривијери мимозе, по коме је и Празник добио име. Процијењује се да  је прије двадесетак година било око 30.000 стабала. Због прописаних епидемиолошких мјера неће бити могуће организовати традиционалне феште мимозе, рибе и вина, као и бербу мимоза, па ће ове године бити организовани другачији и онлајн програми, како би се обиљежио Празник, казали су из Општине Херцег Нови.

Зато су и обезбијеђене саднице мимоза за мјесне заједнице од Каменара до Суторине, које ће бити засађене на јавним површинама, изузев Каменара, које ће мјештани преузети да их саде у својим двориштима.      

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here