НОВИ СОЈ КОРОНАВИРУСА ЈОШ НИЈЕ ПОТВРЂЕН У ЦРНОЈ ГОРИ

У Црној Гори још увијек није потврђен нови сој коронавируса, а резултати брисева који су послати у Берлин се чекају, саопштили су из Института за јавно здравље.

-Одјељење за молекуларну дијагностику Института за јавно здравље Црне Горе је код одређеног броја узорака узетих од пацијената инфицираних са САРС-КоВ-2 утврдила постојање сумње на инфекцију сојем вируса који може имати измијењен (мутиран) С ген што се поклапа са варијантама САРС-КоВ-2 вируса које међу стручном и лаичком јавношћу изазивају највећу забринутост посљедњих седмица.

У сарадњи са Свјетском здравственом организацијом, узорци брисева узети од ових пацијената су 22. јануара послати референтној лабораторији болнице Цхарите у Берлину, како би се даљом анализом, која подразумијева испитивање генетског материјала вируса, установило да ли међу њима постоје случајеви инфекције мутираним сојевима САРС-КоВ-2 вируса.

С обзиром на то да резултати наведених анализа још увијек нијесу стигли у Институт за јавно здравље, у овом тренутку не можемо потврдити да је нова варијанта коронавируса детектована у Црној Гори, саопштили су из ИЈЗ и поручили да ће наставити да интензивно и правовремено информишу јавност у вези са цјелокупном епидемиолошком ситуацијом у земљи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here