ФФХН-МФФ: НАЈАВА 5. АВГУСТ

На 34. ФФХН-МФФ данас, 05. августа биће приказана четири дугометражна играна филма на Канли Кули и тврђави Форте Маре, шест студентских филмова у амфитеатру Дворане Парк, један југословенски класик у Дворани Парк и једно остварење на Луштици.
Свјетска премијера филма Пуцњи у Марсеју српског редитеља Гордана Матића заказана је на Канли Кули за 21 час. Филм који је у конкуренцији за награду у селекцији дугометражног играног филма, прати судски процес терористима који су били саучесници Владе Георгијева Черноземског, главног атентатора на краља Александра од Југославије и министра спољних послова Француске, Луја Бартуа. Кроз реконструкцију и драматизацију процеса, али и кроз оно што је изостављено, испричана је судска драма најближа истини о самом суђењу и епилогу по европски мир.
У наставку вечери 05. августа, од 22.30 часова на Канли Кули вантакмичарски филм Име народа редитеља Дарка Бајића. Ово остварење доноси причу о насљедницима Светозара Милетића, угледног адвоката, члана угарског парламента и доживотног борца за права и независност Срба у аустроугарској Војводини. Његова кћерка, прва жена новинар у Србији, Милица Милетић и Јаша Томић, Милетићев насљедник у Српској народној слободоумној странци, настављају његову борбу.
На тврђави Форте Маре, од 21 час, биће приказан филм селекције Кино Европа под називом Мала мама. Ово је француски филм редитељке и сценаристкиње Селин Сјама, препознатљиве по остварењима која за тему имају флуидност полова и сексуални идентитет дјевојака и жена. Драма Мала мама премијерно је приказана на овогодишњем Берлиналеу. Ђевојчица Нели води нас кроз причу о дјетињству, пријатељству и мајчинству.
Други филм на Форте Маре, Часови њемачког на програму је од 22.30 часова. Режисер и сценариста је Павел Г. Веснаков, којем је ова бугарско-њемачка копродукција први дугометражни филм. Прича прати средњовјечног Николу који доноси одлуку да напусти тежак живот у родној Бугарској и пресели се у Њемачку, а дан прије поласка покушава да поправи односе са својим ближњима.
Остварење Часови њемачког биће приказано у оквиру селекције, која је дио програма Мреже фестивала Јадранске регије. Сва остварења из заједничког програма Мреже фестивала Јадранске регије, можете гледати и онлине и за њих гласати са било ког мјеста у Црној Гори.
На програму студентске селекције 05. августа од 21 сат у амфитеатру Дворане Парк биће приказано пет филмова студената из Хрватске: Модра ноћ Петра Вукчевића, Сад сам ја Ирена Јасмине Беширевић, Наш први покушај Саре Гргурић, Станар Борне Зидарића и За лет си душо сигурна Анта Митровића. Програм ће те вечери затворити Транснебесна железница Ивана Вогринца из Словеније.
У Дворани Парк са почетком у 18 часова биће приказан југословенски класик Здравка Велимировића, Лелејска гора. Филм говори о студенту којег Комунистичка партија шаље у његов дом у црногорским планинама, како би илегално ширио пропаганду ослободилачког покрета. Он се бори против сопствених искушења, халуцинација и људи који су у сваком тренутку спремни на издају. Истрајава у поштовању партијске директиве: без убијања и освете, до тренутка кад људска слабост надјача.
На програму Луштица Реплаy, у селу Клинци од 21 час, биће приказан филм Оаза, редитеља Ивана Икића.
Фестивал ће бити организован уз поштовање актуелних епидемиолошких мјера.
На благајни Дворане Парк од 9 до 12х и од 17 до 19х можете купити карте по цијени од 4€ за пројекције на Канли Кули (као и на самој тврђави пред почетак програма) и по цијени од 3€ за пројекције у Дворани Парк.
Карте по цијени од 4€ за пројекције филмова на тврђави Форте Маре, можете купити на самој тврђави пред почетак програма.
За пројекције студентских филмова карте су, као и претходних година, бесплатне, али их је због поштовања епидемиолошких мјера неопходно преузети на благајни Дворане Парк. Пројекције на Луштици су такође бесплатне, а карте се могу преузети раније на самој локацији.
Покровитељи 34. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here