SAMO UZ „QR KOD“ MOGUĆE UĆI U UGOSTITELJSKE OBJEKTE, NA SPORTSKE TERENE I U SALE, NA FESTIVALE

Vlada Crne Gore je donijela nove mjere koje će biti na snazi od danas do 20. avgusta, saopšteno je na konferenciji za novinare. U ugostiteljske objekte, diskoteke, noćne klubove, sportske terene i sale, na festivale, bilo da su na otvorenom ili u zatvorenom, moguće je ući samo uz jedan od četiri uslova, a obaveze se odnose i na zaposlene u ovim objektima.

Dr Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje, pojasnio je da je ulazak u unutrašnjost restorana, kafića, kao i ulazak u noćne klubove i diskoteke, nezavisno od toga da li rade na otvorenom ili zatvorenom omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne KOVID potvrde:

1) Da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu vakcine protiv KOVID19 virusa;

2) Da osoba posjeduje negativan PCR test na KOVID19 virus koji nije stariji od 72 sata;

3) Dokaz da je osoba preboljela KOVID19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

4) Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati;

Jedan od ovih uslova moraju da ispunjavaju svi zaposleni u ugostiteljstvu.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Od lica koja imaju do 18 godina NE zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova OSIM prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).

Pod istim uslovima omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne KOVID potvrde ODLAŽU se do 20. avgusta. To su događaju poput Bokeške noći, karnevala i sl.

Građani koji su do sada dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno od toga da li su vakcinisani jednom ili objema dozama, te potvrde mogu da koriste i za ulazak u restorane, kafiće, diskoteke, noćne klubove i sportske objekte, objasnio je Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje.

-Građani koji se ubuće budu vakcinisali, radili PCR ili brzi antigenski test, dobiće Nacionalnu KOVID potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Naglašavam da očekujemo da će uskoro, najdalje do ponedeljka, preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala ezdravlje biti omogućeno u narednih 24 sata. S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je: lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument, kazao je Sekulić.

Shodno nedavno usvojenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje su, osim na zdravlje građana, od uticaja i na ekonomsko i finansijsko stanje u zemlji, donosi Vlada Crne Gore, pojasnila je Slavojka Šuković, načelnica Direkcije za normativnu djelatnost u Ministarstvu zdravlja Crne Gore. 

-Vlada donosi mjere koje se odnose na zabranu, odnosno ograničenje ulaska u Crnu Goru, zabranu i ograničenje rada privrednih subjekata, kao i obavljanje drugih djelatnosti koje pogoduju prenošenju i širenju zarazne bolesti KOVID-19, objasnila je Šuković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here