ZA POLA GODINE TURISTIČKA PRIVREDA PRIHODOVALA KOLIKO U CIJELOJ 2020. GODINI

Dosadašnji rezultati u turističkoj sezoni, opravdali, i čak premašili očekivanja i projekcije Vlade, saopšteno je na današnjoj sjednici koordinacionog tijela za praćenje turističke sezone kojom predsjedava ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

-Zadovoljan sam što smo zajedničkim naporima uspjeli da ostvarimo ono u šta je malo ko vjerovao prije početka turističke sezone. Ova sezona je odraz realnih ciljeva koje postavlja ova Vlada , a kako smo pokazali više puta ciljevi su uvijek usmjereni na same građane i njihov bolji životni standard. Primjetno je i zadovoljstvo od strane turističkih poslenika kojima je nakon prethodne teške godine ovakvo oživljavanje bilo krucijalno – kazao je Milatović.

On se osvrnuo i na zvanične podatke o broju noćenja i Prihoda realizovanih u 2020. i 2019. godini.
Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u 2020. godini ostvareno je 144 miliona eura prihoda od turizma, što iznosi svega 13% prihoda od turizma iz 2019. godine. Prema zvaničnim podacima, u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 25 miliona eura prihoda od turizma uz 315.000 noćenja stranih turista, što znači prosječnu dnevnu potrošnju od 80 eura po turisti – podsjetio je ministar.

Govoreći o ovogodišnjim podacima on je naveo da je “prema podacima MONSTAT-a, u drugom kvartalu ove godine ostvareno je 375.000 noćenja stranih turista u kolektivnom smještaju“.

Ako znamo da udio noćenja u kolektivnom smještaju čini 25-30% ukupnog broja noćenja, onda se može zaključiti da su strani turisti ostvarili 1,5 miliona noćenja u drugom kvartalu 2021. godine. Ovo znači da se prihod od turizma u drugom kvartalu 2021. godine može procijeniti na 120 miliona eura. Kada ovoj cifri dodamo 25 miliona eura, koliko je iznosio prihod od turizma u prvom kvartalu ove godine, činjenice su neumoljive: u prvoj polovini 2021. godine, ostvareno je 145 miliona eura prihoda od turizma što je iznos koje je ostvaren za cijelih 12 mjeseci prethodne godine – rekao je Milatović.

Na kraju, treba istaći da će ova godina sigurno biti na nivou od 65% prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu, zbog nesporne činjenice da jul, avgust i septembar čine 70% ukupnih prihoda od turizma, što se manifestuje ovih dana kada su hoteli i naš privatni smještaj dupke puni – zaključio je ministar uz napomenu da će ostvarenje prihoda zavisiti od epidemiološke situacije.

Sjednici je prisustvovala i ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović koja je još jednom pozvala sve na poštovanje mjera i vakcinaciju.

Svi moramo dati lični doprinos i primjer drugima tako što ćemo poštovati mjere i vakcinisati se. Imamo zajednički cilj i zato moramo biti solidarni. To je jedini način da se zaštitimo od virusa, ali i osnovni uslov za nastavak uspješne turističke sezone – istakla je Borovinić-Bojović.
Sjednici su prisustvovali i predstavnici MUP-a, Ministarstva kapitalnih investicija, nacionalnog avio prevoznika To Montenegro, predsjednici opština, direktori lokalnih turističkih organizacija koji su takođe apelovali na poštovanje mjera i vakcinaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here