САТ ПАРKИНГА У НОВОЈ ГАРАЖИ ЕУРО, МОГУЋЕ ДНЕВНЕ И МЈЕСЕЧНЕ KАРТЕ

Свечано отварање Јавне гараже испред зграде Општине биће уприличено сутра. Почетак церемоније заказан је за 20 сати, а од сриједе, 14. јула 170 паркинг мјеста у гаражи и десетак на приступној саобраћајници биће доступно Новљанима и туристима.

У предузећу Паркинг сервис настојали су да цјеновну политику ускладе са могућнoстима грађана и туриста, а креирана су два цјеновника – љетњи и зимски, казао је, гостујући у емисији Новско јутро, директор предузећа Миладин Видаковић.

– Дефинисали смо да цијена по сату у Јавној гаражи буде 1 еуро. Дневна карта, баш за потребе туриста, биће 10 еура. Систем може да обрачуна до те висине, преко тога не може, али ће обрачунавати сваки наредни дан по тој цијени. Систем је подешен да сам тако ради – објаснио је он.

Претплатне карте током зимског периода биће јефтиније, јер је мања потреба за паркинг мјестима због мањег броја возила, казао је Видаковић и најавио израду правилника за коришћење паркинга у новој гаражи.

За мјесечни закуп биће резервисано 40 картица, за Новљане који станују у непосредној близини гараже по цијени од 50 еура, односно 70 за све остале, а 100 за правна лица.

– Гаража је направљена првенствено за људе који долазе да заврше обавезе у граду, самим повећањем броја картица за мјесечни закуп, смањили би простор за остале кориснике, који имају потребу да користе паркинг у гаражи. Све ће то бити дефинисано правилницима. Они који већ користе претплатне карте на општим и јавним паркиралиштима већ су упознати са процедуром доласка до тих картица – наводи Видаковић.

Kада је ријеч о паркингу за туристе у гаражи, они имају могућност куповине дневне карте, појашњава директор Паркинг сервиса.

– Њима аутомат до поноћи куца до 10 еура, за 10 сати задржавања у гаражи. Од поноћи поново куца 10 еура. Ако туриста остави ауто пет или седам дана, аутомат за наплату ће му обрачунати 50 или 70 еура, што је дефинисано кроз систем. Ово је само почетак, да кренемо са послом и неким основним стварима, а водили смо се тиме и како раде градови у Црној Гори и региону – казао је он.

Информативне табле, које обавјештавају о броју слободних мјеста у гаражи, биће постављене код семафора на Топлој, на раскрсници код зграде „Новљанка“ и на самом улазу у гаражу.

– На информативној табли, која ће бити код семафора биће подаци колико је слободних паркинг мјеста, онда можете да одлучите желите ли да идете у гаражу или да тражите мјесто даље и правите кругове, као што се дешавало до сада. Буквално, усмјеравамо саобраћај од самог скретања према граду и инфомишемо колико је слободних мјеста, да људи не би правили кругове – објаснио је Видаковић.

Информативним таблама у предузећу Паркинг сервис настојали су да испрате тренд „паметних градова“, који је присутан у градовима Европе и региона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here