ВИШЕ ПУТНИКА НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА У ХЕРЦЕГ НОВОМ – НАЈПРОМЕТНИЈЕ НА СИТНИЦИ

На свих пет граничних прелаза који припадају Станици граничне полиције Херцег Нови, у јуну је дошло  до повећања промета, а највећи је забиљежен на Ситници. На Дебелом бријегу, граничном прелазу са Европском унијом, нема гужви.

У овом мјесецу остварен je улазак укупно 105.765 путника. Од тога је 28.786 или око 28% држављана Европске уније од којих један дио сигурно борави у нашој држави, казао је помоћник командира ГП Игор Бојовић: 

-У односу на  мај имамо 87% повећање прелазака путника, 68% возила и 150% пловила. Ако упоређујемо промет у односу на 2019.годину од јануара до јула имамо смањење прелазака на нашим граничним прелазима и то путникa за 66%, возила за 48% и пловила за 60%.

Најпрометнији гранични прелаз је Ситница на којем је јуче регистровано 4.477 путника и 1.537 моторних возила.

-У току овог мјесеца највећи промет је забиљежен на ГП Ситница, нарочито претходног викенда. У суботу, је преко тог граничног прелаза прошло укупно 7.321 путник и 2.285 возила.

Такође на лучким прелазима у Херцег Новом у јуну је забиљежено повећање броја путника и пловила у односу на мај:

-На ГП Зеленика за 220% је више путника и 78% више пловила, а на ГП Кумбор — Порто Нови 615% више путника и 370% више пловила, казао је Бојовић.

Када су у питању активности у циљу смањења гужви, и ове године је Министарство унутрашњих послова донијело План мјера и активности на поједностављењу граничних процедура за вријеме љетње туристичке сезоне, а који се примјењује од 01.јуна до 15. септембра.

-Овог мјесеца у Станици граничне полиције Херцег Нови радни однос засновао је одређени број полицијских службеника који су завршили Полицијску академију, што ће свакако унаприједити рад граничне полиције, како у редовним активностима, тако и током наредна два мјесеца када очекујемо долазак већег броја туриста преко наших граничних прелаза, казао је Бојовић.

Прошлог љета Гранична полиција почела је сарадњу са агенцијом за заштиту европске и обалне границе Фронтексом . Како истиче Бојовић сарадња је одлична што показује и чињеница да су на почетку имали по два полицајца из ЕУ у ротацијама, а данас седам на ГП Дебели Бријег.

-Ријеч је о колегама из Њемачке, Естоније, Мађарске, Хрватске, Бугарске и Румуније који су експерти у одређеним областима борбе против прекограничног криминала и који су свакодневно велика подршка нашој граничној полицији по питању провјере регуларности возила, провјере исправности докумената и спречавања кријумчарења, закључио је Бојовић.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here