СУЗБИЈАЊЕ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ У ФОКУСУ ИНСПЕКЦИЈСКОГ НАДЗОРА

Пословање на приморју током љетње турстичке сезоне, са фокусом на сузбијању сиве економије, контролисаће 12 туристичких, као и 18 инспектора Инспекције рада из приморских општина и још шест из других градова, чуло се на састанку Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе.

Како је саопштено из Привредне коморе, главна туристичка инспекторка Светлана Шљиванчанин најавила је да ће инспекцијски надзор интезивну контролу почети од 10. јула

– Према онима који легално послују наступаћемо превентивно, но таквог дјеловања неће бити према сивој економији, већ ћемо кажњавати и печатити објекте – упозорила је Шљиванчанин.

Велики спектар проблема који оптерећују пословање у туризму може се ријешити само стратешки, партнерском сарадњом и синхронизованим дјеловањем привреде и државних институција, сматра предсједник Одбора Ранко Јововић.

– Неопходно је уложити додатне напоре да би се, колико је могуће, сузбила сива економија и зауставило нелегално пословање у овом сектору које доводи до одлива новца из наше земље, али и девалвира туристичку понуду – истакао је он.

Главна инспекторка Ангелина Међедовић наводи да је Инспекција рада спремна за сезону.

– Гледаћемо да дјелујемо превентивно али ефикасно – рекла је Међедовић и позвала привреднике да буду одговорни према поштовању законских прописа.

На приморју ће ангажовати 18 инспектора из ових општина и још шест из других градова, најавила је она.

Сектор туризма, који чини главни стуб економског развоја Црне Горе, није имун на негативне утицаје неформалне економије. Сива економија је присутна у скоро свим сегментима туристичке дјелатности: усљед нерегистровања обављања дјелатности (привремени објекти, плажни мобилијар, издаваоци ски опреме, туристичке агенције, приватни смјештај, услуге рафтинга, авантуристичке услуге, туристички водичи, туристички заступници, услуге у наутичком, сеоском, здравственом, вјерском, конгресном туризму); на тржишту рада, као посљедица непријављивања запослених, плаћање пореза и доприноса на минималну зараду или код запошљавања странаца; код обрачуна зарада, усљед неадекватног, односно умањеног обрачуна зарада; код обрачуна прихода односно избјегавања регистровања прихода или умањења њиховог износа и слично, наведено је у саопштењу Привредне коморе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here