ČETIRI KOALICIJE BUDUĆI KONSTITUENTI VLASTI U NOVOM

Odbornici koalicija „Ni lijevo ni desno – pravac Novi“, „Za budućnost Herceg Novog i Boke“, „Crno na bijelo – može bokeški“ i „Prava Crna Gora – Glas za naš Novi“, najvjerovatnije će činiti vladajuću većinu u hercegnovskom parlamentu u narednom  četvorogodišnjem mandatu.

Koalicioni sporazum između koalicije “Ni lijevo ni desno pravac Novi“ koja je na izborima 9. maja osvojila deset odborničkih mandata, koalicije „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ koja je osvojila sedam mandata i „Crno na bijelo – može  Bokeški“ sa dva osvojena mandata, potpisan je, potvrdio je odbornik Demokrata Nikola Samardžić. Sporazum će za dan, dva potpisati i  “Prava Crna Gora – Glas za naš Novi“, koja ima jednog odbornika, kazao nam je nosilac liste Milan Zarić.

Novska lista koja je osvojila sedam mandata, nije dobila nikakav poziv niti ponudu za učešće na sastancima na kojima se pregovaralo oko podjele vlasti, izričit je odbornik te partije Jovan Subotić. Kako je objasnio, nije mu poznato ni da je potpisan koalicioni sporazum i kako kaže, nije bilo ni formalne ni neformalne komunikacije sa ostalim učesnicima u koalicionom sporazumu.

-Od 9. juna kada je Stevan Katić izabran za predsjednika Opštine, nismo dobili nikakav poziv niti ponudu, kazao je Subotić.

On smatra da je nepravedno da Novska lista, kao isključivo lokalna stranka koja je u prethodnom mandatu činila vlast skupa s Demokratama i DF-om bude isključena iz upravljačkih struktura. Smatra da su partije na lokalnom nivou takvu odluku donijele pod pritiskom centrala u Podgorici.

Subotić navodi i da će, ukoliko je tačna informacija da je potpisan koalicioni sporazum, većinsku vlast imati manjina, odnosno da će političke funkcije, predsjednik i potpredsjednici Opštine i predsjednik SO, pokrivati Demokrate i koalicija okupljena oko DF sa ukupno 17 mandata.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je da je ostavljeno još prostora za dogovor i da očekuje da će potpisi svih konstituenata buduće vlasti biti stavljeni na sporazum do kraja sedmice.

Sporazum je u velikoj mjeri dogovoren i definisan, kazao je predsjednik SO Ivan Otović i dodao da će javnost biti obavještena kada dođe do konačnog potpisivanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here