IJZ: BESPLATNO PCR TESTIRANJE TURISTA UZ PLAĆENU BORAVIŠNU TAKSU

Iz Instituta za javno zdravlje pojašnjavaju koje uslove turisti moraju da ispune da bi besplatno uradili PCR test u Crnoj Gori a koji su u skladu sa uputstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomskog razvoja. Testiraju se samo turisti koji imaju dokaz plaćene takse u nekom od hotela ili registrovanom privatnom smještaju na teritoriji Crne Gore i oni kojima je  kojima je za povratak u države gdje žive neophodan negativan PCR test prilikom povratka.

-Neophodno je da vlasnik smještaja, agencija ili sam turista najmanje 72 sata prije putovanja pozove lokalni dom zdravlja na teritoriji čije opštine je prijavio smještaj, kako bi rezervisao testiranje. Turista je dužan da u dogovorenom terminu bude prisutan na dogovorenom mjestu testiranja, u protivnom testiranje neće biti obavljeno. Zakazivanje testiranja se obavlja na način i u vrijeme koje je najpristupačnije turisti i HES-u lokalnog doma zdravlja. Neophodno je da uprava doma zdravlja obezbjedi dovoljan broj timova i napravi procjenu oko najboljeg načina organizovanja testiranja –saopštavaju iz IJZ.

Testiranje stranih turista u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu i Cetinju sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore. U ostalim opštinama, za PCR testiranje turista nadležni su lokalni domovi zdravlja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here