ОТОВИЋ: ОЧЕКУЈЕМО УСКОРО ПОТПИСИВАЊЕ КОАЛИЦИОНОГ СПОРАЗУМА

Преговори о формирању власти између коалиција „Ни лијево ни десно. Правац Нови“, „За будућност Црне Херцег Новог и Боке“ и „Црно на бијело – Може бокешки“ резултирале су договором о политичким функцијама, а врло брзо би требало да се стави потпис на коалициони споразум, казао је предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић, гостујући у емисији „ У четири ока“ ауторке Нине Алорић.

Он је истакао да још увијек не може да каже ко ће све бити дио власти, те да нико не жели да Новску листу искључи из будуће широке коалиције. Како из те партије гледају на то, Отовић је рекао да не зна.

Отовић је појаснио и да су по договору двије функције потпредсједника Општине припале коалицијама „Ни лијево ни десно, правац Нови“ и „За будућност Херцег Новог и Боке“.
Персонално, односно ко ће покривати те функције, још није прецизирано, казао је Отовић. Истакао је да ће за сва остала руководећа мјеста бити расписани конкурси.

-Преговори још трају, свака партија има своје захтјеве и потребни су компромиси, али интереси грађана су најважнији и надам се да ћемо наћи најбоље рјешење. Очекујем да ће ускоро бити завршени преговори, казао је Отовић.

Задовољни су током преговора око формирања власти, казао је Отовић и истакао да су испоштовани основни принципи подјеле политичких функција по којем најјача партија даје предсједника Општине, а друга по јачини предсједника Скупштине општине.

-То се од почетка мање-више знало. Око принципа вршења власти се преговарало и још се преговара око детаља, али је главни принцип испоштован. Показали смо још једном да можемо сјести за исти сто, има разлика што је нормално у демократском друштву, али морамо да схватимо да не постоји једна политичка идеја која је приоритетна и увијек се може доћи до компромиса, ако имамо људе који желе нешто да промјене и разумију политичке процесе, казао је Отовић.

Како је казао, приликом договарања власти у Херцег Новом, није било притисака из Подгорице нити из врха партија, те да ни у једном тренутку није било ултиматума.

-Било је различитих дезинформација у јавности, али одговорно тврдим да је власт договорена у Херцег Новом. Имали смо слободу да преговарамо. Било је у потпуности разумјевања од врха наших партија. Већину смо договорили и није било притисака са стране, казао је Отовић.

Објаснио је да је неопходна сарадња са државним врхом и партијским колегама у Подгорици, истиче Отовић, како би им било указано на проблеме са којима се суочава власт у Херцег Новом.

-Вјерујем да ћемо ми из НСД, ДФ, СНП, Демократа, Уре, бити ти који ће заговарати у Подгорици да се рјешавају проблеми Херцег Новог. Уз помоћ државних власти моћи ћемо овдје нешто да промјенимо, а промјене су неопходне и ми се морамо развијати не само као туристичка дестинација већ као мјесто за живот наших суграђана гдје могу достојно да живе.

Како је казао, могуће је пресликавање и одраз са државног на локални ниво, а потом објаснио да мора постојати свјесност да неће бити успјеха ако се буде дјеловало уско и уз лични интерес, али ако се буде, као што је планирано, широко дјеловало и сарађивало са Владом и врхом, могуће је надати се успјеху и промјенама.

На питање да ли сматра да су на државном нивоу извјеснији пријевремени избори или реконструкција владе, казао је да је сврсисходнија реконструкција Владе јер избори стављају фокус на кампање и одвлаче пажњу од битнијих ствари а у Херцег Новом су то: туристичка сезона, питање болнице Мељине, Института „Др Симо Милошевић“, развој инфраструктуре…

ЛОКАЛНА УПРАВА ДА БУДЕ ЗАИСТА СЕРВИС ГРАЂАНА

Потребни су људи који су стручни, а који познају јавну администрацију и треба да представљају погонску снагу општине, казао је Отовић.

-Залагаћемо се за деполитизацију. Имамо политичко дјеловање али и спектар јавне администрације гдје су потребни професионалци. Трудићемо се да се унаприједи положај али и вјештине и знања посленика у јавној управи. Не да буде излизана флоскула да је локална управа сервис грађана, већ да заиста наши суграђани или они који долазе у наш град, када дођу у Општину, могу да добију оно што траже у разумном року. Неопходно је радити на рационализацији јавне управе, на унапређењу статуса запослених и процедура јер бирократија често кочи развој. Неће бити могуће то тек тако лако и брзо урадити, али неопходно је започети процес, казао је Отовић.

Устврдио је да постоји кадар који може изнијети такав посао.

-Доста је младих људи који желе да раде, желе и да се усавршавају и тако допринесу локалној заједници. Није лако ни послати на биро рада оне који баш не раде како треба. Због тога је неопходан свеобухватан приступ овом проблему, казао је Отовић.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here