UVREDA USMJERENA NA MINISTARKU BRATIĆ VRIJEĐA VEĆINU GRAĐANA HERCEG NOVOG I CRNE GORE

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić najoštrije je osudio uvrijedljivu karikaturu na račun ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić koja kruži društvenim mrežama.

“Situacija koju doživljava ministarka Bratić predstavlja najvulgarniji način maltretiranja, pokušaj povrede časti i ugleda i sajber zlostavljanje. Ova karikatura nije samo uvreda za ministarsku Bratić, već i za Crkvu i sve vjernike, dakle većinski dio stanovništva Herceg Novog i cijele Crne Gore.

Satira, kao književni izraz, može biti dobro oruđe da se ukaže na društvene anomalije, da se na humorističan način uputi jasna i konstruktivna kritika javnim funkcionerima, da zasmije publiku na račun nečega što je aktuelno i na neki način diskutabilan.

Sporna karikatura, kao i autor iste, omanuli su po svakoj navedenoj stavci, ne provocirajući razmjenu mišljenja, diskusiju ili debatu, već samo i jedino osjećaj gađenja kod gotovo svakog građanina koji je imao uvid u sporni crtež.
Ovaj crtež odražava karikaturni i groteskni dio Crne Gore. Svi koji su na bilo koji način učestvovali u njegovom kreiranju i dijeljenju pripadaju trulom sistemu vrijednosti kojem mora doći kraj

Dostojanstvo svakog građanina i građanke Crne Gore mora biti zaštićeno, a sloboda govora ne smije biti opravdanje za primitivne istupe pojedinaca, koji svojim (ne)djelima ponižavaju i omalovažavaju svoje sugrađane. Mi moramo težiti zajednici u kojoj nema mjesta za mizoginiju i seksizam, koja će uvijek osuditi ovakve „umjetničke izraze” kao neadekvatan i necivilizovan prikaz stava ili mišljenja autora”, poručio je predsjednik Katić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here