Изложба портрета челника општине Херцег Нови од прошлости ка будућности

Као дио централних свечаности прославе Дана ослобођења и Дана општине Херцег Нови, у фоајеу дворане „Парк“ је, уочи Свечане сједнице, постављена изложба портрета начелника и предсједника Општине Херцег Нови, од половине 18. вијека до данас.

У поставци је 36 портрета рађених уљем на платну, од Шпира Даниловића, знаменитог поморског капетана и првог градоначелника Херцег Новог од 1862. до 1865. године, до данас, казао је за РТХН аутор, сликар и иконописац Иван Зечевић.

-Концепт изложбе је формиран тако да, када уђете на главна врата у фоаје дворане „Парк“, пратећи десном страном идете од прошлости, од капетана Шпира Даниловића, све укруг до данас и предсједника Стевана Катића. Некако смо размишљали да то иде од прошлости ка будућности, пратећи слике завршно до улаза А у салу, објаснио је Зечевић.

На идеју је да се фотографије које се налазе у скупштинској сали замијене умјетничким дјелима дошао је актуелни предсједник Стеван Катић, подсјећа Зечевић, истичући да му је највећи изазов био да пренесе карактер ових знаметитих личности.

-Наравно, велики изазов јев био урадити портрете градоначелника које, прво нисам познавао, а друго чије су фотографије имале јако лошу резолуцију, али покушао сам колико је год могуће и дао све од себе да их што вјерније прикажем. Најважније ми је било да „убодем“ тај карактер и некако сам се највише фокусирао на лик и на поглед, а ово остало је све некако периферно, казао је Зечевић, истакавши да му је Општина Херцег Нови указала велику част тиме што ће се ови портрети налазити у скупштинској сали.

Прва самостална изложба икона и портрета Ивана Зечевића насловљена “Побједа православља“, организована је у марту прошле године, а изложба портрета херцегновских градоначелника и предсједника општине у фоајеу дворане „Парк“ биће отворена наредних седам дана.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here