„Писмо Херцег Новом“ написао 61 ученик

На конкурс „Писмо Херцег Новом“, који је херцегновски огранак Матице црногорске организовао поводом 28. октобра, Дана ослобођења Херцег Новог, пристигао је 61 прозни и поетски рад ученика из свих херцегновских основних и Средње мјешовите школе „Иван Горан Ковачић“.

Херцегновски огранак Матице црногорске настоји да додатно унаприједи сарадњу са свим установама културе, каже Јованка Вељовић– секретарка херцегновског огранка Матице црногорске.

-Први пут организујемо такав вид прославе и обиљежавања празника и презадовољни смо реакцијама, интересовањем и одзивом учесника. Имали смо преко 60 радова од тога је жири наградио 18. Жири је радио у саставу Стеван Копривица драмски писац, Милош Пејовић глумац и Витка Вујновић новинарка, каже Вељовић.

Трочлани жири исказао је задовољство квалитетом пристиглих радова, каже чланица жирија Витка Вујновић.

– Било је тешко донијети одлуку због тога што смо имали преко 60 радова. Заиста је било право задовољство читати их и у том смислу смо рекли да сва дјеца за сваку забиљежену ријеч заслужују похвалу, а само поједини су међу равноправнима добили награде.

Жири је одлучивао у три категорије, у првој су били ученици основних школа од првог до шестог разреда, другој од шестог до деветог, док су у трећој посебно оцјењивани радови средњошколаца.

Награде су додјељиване посебно за прозне, а посебно за поетске радове. У првој категорији, прва награда за прозни рад припала је Василији Бабовић, ученици V5 разреда ОШ „Дашо Павичић“. Још једна равноправна награда дојељена је за прозни рад Николи Огурлићу, ученику VI а разреда ОШ „Дашо Павичић“. Друга награда за прозни рад уручена је Катарини Зејак, ученици III разреда ОШ „Милан Вуковић“. Трећу награду за прозни рад добиле су Ема Ћеранић IV 2 и Милан Блер ученик IV3 ОШ „Дашо Павичић“.

За поетски рад  који су заједно писали  прву награду добили су Сара Јанчић, Теодора Влаовић и Данило Спаић ученици VI разреда ОШ „Дашо Павичић“. Друга награда за пјесму припала је Милени Перовић, ученици VI 1 ОШ „Орјенски батаљон“, а трећа, Валерији Милановић, ученици VIа ОШ „Илија Кишић.“

У другој категорији, од VII до IX разреда прва награда припала је  Алекси Радуловићу, ученику IXа разреда ОШ „Илија Кишић“. Друга награда за прозни рад припала је Луки Ђокићу ученику IХ 4 ОШ „Милан Вуковић“. Равноправна друга награда припала је Кристини Томашевић, ученици IХ 3 ОШ „Милан Вуковић.

Прву награду за поетски рад добила  је Елена Вуковић, ученица  VIII 2 ОШ „Милан Вуковић“. Другу награду за поетски рад добио је Лука Вујовић, ученик IХ а разреда ОШ „Илија Кишић.

У трећој категорији  у којој су оцјењивани ученици, СМШ „Иван Горан Ковачић“ награђени су: за прoзни рад са допуњеним стиховима Милица Виторовић ученица IIv, а за поетски рад награђена је Миа Бановић, ученица I разреда гимназије.

Милица је срећна због освојене награде.

– Искрено, нисам очекивала прву награду, али сам срећна што сам учествовала, не због награде, него што сам имала прилику да пишем о свом граду који обожавам.

О срећном тренутку говори још једна награђена ученица, Милена Перовић.

-Јако сам срећна што сам учествовала и пожељела бих да Херцег Нови расте и да га чувају омладина и дјеца, рекла је Милена.

Одзив ученика и надахнуто писање о граду у коме расту, потврђује да конкурс херцегновског огранка Матице црногорске треба да се развија и постане масовнији, будући да му је циље подстицање стваралаштва дјеце и младих, а тема промоција Херцег Новог, закључак је образложења жирија.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here