Представа „Надпоп Којовић“ прича о савремености и ванвременској мудрости

Представа “Надпоп Којовић“ настала по тексту и у режији књижевнице Виде Огњеновић, која говори о животу будванског хроничара и свештеника Антуна Којовића одиграна је пред пуним гледалиштем и уз десетоминутне овације у Дворани Парк.

Према ријечима Виде Огњеновић, представа подстиче на дубиозније истраживање указујући на кореспонденцију Којовићеве личности и епохе у којој је живио, са изазовима савременог свијета.

-Пред великом смо револуцијом артифицијалне интелигенције, гдје ће нас то довести видјећемо, али треба бити свјетан тога што долази и треба чврсто остати на ногама, односно мисаона, хумана енергија је ипак незамјенљива, вјештачка интелигенција јој може помагати, али је не може замијенити и та могућност не би ни требала да се дозволи. У представи постоји наговјештај да ће се нешто тако догодити, јер кад је надпоп Којовић видио компјутер и питаo младог професора шта је то, а професор му рекао да је то једна машина која мисли, Којовић је одговорио “машина која мисли је велика опасност”, казала је Огњеновић.

Свако вријеме доноси напретке, дух времена се цивилизацијски мијења и треба се у тим промјенама снаћи, а надпоп Којовић је био човјек невјероватно широког и дубоког образовања, који је како сам каже у представи, “самобилачки храбро” толике године провео у малом мјесту, казао је глумац Небојша Дугалић којем је повјерена главна улога.

-То је посебна врста подвига и он је у току свог живота стварно направио много великих ствари, живио је доста дуго поготово за то вријеме, 95 година. Имао је много мука, искушења, лутања, а то је било и бурно вријеме, доба Наполеона, превртнички дух који се тада рађао и покренуо многа збивања. Увијек је згодно да се из овог времена огледнемо у неким бившим и да потражимо неке сродности и да видимо како је свако вријеме на свој начин бурно и несигурно и како смо сви ми увијек неснађени, истакао је Дугалић.

Како је казао глумац Павле Поповић, у представи је вјешто приказан јаз између времена у којем је Којовић живио и оног у које још нисмо доспјели.

-Велика је разлика између времена у којем је надпоп живио и модерног доба. Људи су раније били много више учени, читали су више књига, нису имали инстант знање са телефона и интернета. У представи је осликан Небојшин стил и говора и размишљања млађим генерацијама, рекао је Поповић.

У представи играју и: Миливоје Мишо Обрадовић, Павле Илић, Давор Драгојевић, Данило Челебић, Вукан Пејовић, Огњен Секулић, Бранка Фемић Шћекић, Смиљана Мартиновић, Лара Драговић, Итана Драгојевић, Анђела Радовић и Новљанка Уна Лучић.

Сценографију потписује Владислава Канингтон, костиме Марија Пупучевска, композитор је Дамјан Јовичин, асистент режије Бранка Кнежевић, а кореографкиња Соња Вукићевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here