Збирка икона поново у Градском музеју Мирко Комненовић

Након завршене изложбе у Музеју Херцеговине у Требињу, 20 величанствених икона из фундуса ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ поново је доступна посјетиоцима градског музеја у Херцег Новом.

Због изузетне важности, колекција је 1962. године заштићена као културно добро Црне Горе. Ова умјетничка дјела од осталих издваја то што су осликана темпером на дрвету, и што представљају оригинална сликарска рјешења са историјско-умјетничког аспекта. Иконе потичу из периода од 1680-1890. године и припадају руској, грчко-византијској и бокешкој школи Димитријевић -Рафаиловић. Ова иконописачка школа је изузетно значајна јер преко свог родоначелника Димитрија Даскала и његовог учитеља Радула баштини иконописачку традицију Георгија Митрофановића.

Због блиске сарадње два музеја, Требиње је изабрано као први град у коме ће иконе из иконографске збирке „Градског музеја Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ бити изложене ван граница Црне Горе, а у међувремену је договорено гостовање почетком децембра у Долењском музеју из Новог места у Словенији.

Посјетиоци музеја „Мирко Комненовић“ изложбу могу погледати сваког радног дана од 8.00 до 18.00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here