Министарство и Општина заједнички за унапријеђење еколошке слике у Херцег Новом

Министарство екологије, одрживог развоја и развоја сјевера и Општина Херцег Нови заједно ће радити на реализацији пројеката у овом граду, међу којима су приоритетни реконструкција постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, изградња колектора у Њивицама и заштита Плаве шпиље, истакнуто је током данашње посјете министра Дамјана Ћулафића.

Министар Ћулафић, државни секретар у Министарству екологије, одрживог развоја и развоја сјевера Ненад Витомировић и директор Еко фонда, Драшко Бољевић разговарали су са предсједником Општине Херцег Нови, Стеваном Катићем, потпредсједником Мирком Мустуром, секретаром за комуналне дјелатности Василијем Сеферовићем и менаџером Општине Душаном Вукићем.

Повод за данашњу посјету министра Ћулафића Херцег Новом је успјешно реализован пројекат чишћења херцегновског подморја који је реализован у сарадњи локалне управе и Еко фонда, као и разговор о конкретним иницијативама и пројектима који ће у наредном периоду бити у фокусу сарадње Министарства и Општине.

Министар Ћулафић је истакао да ће у Херцег Новом бити реализована два велика капитална пројекта, изузетно важна не само за град већ и за државу Црну Гору, а којима се у великој мјери унапријеђује еколошка слика Боке – реконструкција постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама и изградња колектора за насеље Њивице.

-Апроксимативна вриједност реконструкције постојећег постројења за пречишћавање отпадних вода је негдје око пет милиона еура. Припрема тендерске документације је у завршној фази, отклањању се административне препреке и проблеми који су у међувремену искрсли. Ја очекујем да ћемо до краја 2024. године имати расписан тендер за одабир најповољнијег извођача, казао је министар Ћулафић.

Предрачунска вриједност пројекта изградње примарног колектора у насељу Њивице износи око 3,5 милиона еура, казао је Ћулафић и додао: „Министарство екологије, одрживог развоја и развоја сјевера је кандидовало тај пројекат за капитални буџет за 2025. годину, видјећемо коначну одлуку Владе, али дубоко вјерујем да не постоји ни један једини крупан разлог да се тај пројекат не нађе у буџету за 2025. годину и да га успјешно реализујемо.

Важна тема састанка била је и заштита Плаве шпиље, тачније покретање иницијативе за спровођење процедуре заштите овог локалитета, у складу са закључцима усвојеним у локалном парламенту.

-Добили смо један висок степен разумијевања од стране министра и ми ћемо у наредном периоду покренути ту процедуру код Агенције за заштиту животне средине, у сарадњи са Институтом за биологију мора, како би иницијатива добила коначан ефекат. Мислим да би требало већ током наредне године да имамо одређени степен заштите локалитета Плава шпиља, који ћемо разрађивати, навео је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.

Успјешна реализација пројекта чишћења херцегновског подморја и одлични ефекти један су од резултата добре сарадње локалне управе и Еко фонда, речено је на састанку. Како је саопштено, у оквиру пројекта који је иницирао Секретаријат за екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови, а финансирао Еко фонд, спроведена је акција чишћења на четири локалитета у акваторијуму херцегновске општине.

-Општина Херцег Нови показује најозбиљнију спремност и зрелост за извођење свих врста пројеката који могу да поспјеше, како инфраструктурну, тако и еколошку слику Херцег Новог. Управо овај, који је реализовала као пилот пројекат са Еко фондом је дао изузетне резултате, очишћено је око 40 тона отпада из новског подморја, казао је министар Ћулафић, додајући да је договорена сарадња и у следећој години.

-Примијећено је да постоји значајна количина отпада који је и даље на дну херцегновског залива, тако да ћемо ми током 2025. године кандидовати да се обезбиједи још стотињак хиљада еура од Општине и Еко фонда за наставак реализације чишћења подморја, најавио је Катић.

Тема састанка био је и пројекат енергетске ефикасности који подразумијева уградњу нове фасаде и савременог система гријања и хлађења за зграду Општине. Како је навео Катић, локална управа очекује субвенцију Еко фонда за реализацију овог пројекта, али и планира кандидовање других објеката на подручју града.

Након састанка, у организацији Секретаријата за екологију и енергетску ефикасност уприличен је обилазак локација на којима је реализован пројекат чишћења подморја – увале Росе, ушћа ријеке Суторине, акваторијума Шквера, као и дијела акваторијума Топаљског залива гдје су биле у току завршне активности чишћења. Са детаљима реализације пројекта министра и сараднике упознали су секретар за екологију и енергетску ефикасност, Александар Божовић и савјетник за енергетску ефикасност, Илија Пеулић.

Потом је на Шкверу организована промотивно-едукативна активност ,,Мали еколози’’, у оквиру које су министар Ћулафић и сарадници заједно са ученицима – члановима еколошке секције Основне школе „Дашо Павичић“ у море убацивали био куглице од ефективних микроорганизама, који служе као пречишћивачи воде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here