Успјешна акција спасавања тројице изгубљених данских држављана на Орјену

Новски спасиоци успјешно су окончали акцију проналажења и спасавања три данска држављанина, који су се јуче изгубили у масиву Орјена.

Припадници Службе заштите и спасавања и Агенције за развој и заштиту Орјена су координисаном акцијом по дојави Оперативно – комуникационог центра јуче иза 16 часова, изашли на терен. Брза интервенција спасавања је само још један примјер добре сарадње између ове двије новске службе.

Саша Кулиновић и Душан Ајчевић

По дојави ОКЦ-а да су се три лица изгубила у предјелу Орјен седла одмах се реаговало, прича за РТХН  Душан Ајчевић из херцегновске Службе заштите и спасавања:

– Из Службе заштите и спасавања одмах смо ангажовали Сашу Кулиновића, који нам се сваки пут одазове када су овакви случајеви у питању. Саша је велики познавалац Орјена и познати планинар. За свега 10 минута по дојави Саша и ја смо се упутили на Орјен, стигли за пола сата и даље је Саша наставио сам. Брзо смо их лоцирали, јер смо преко ОКЦ-а добили тачне координате, гдје се налазе страни држављани, који се нису знали да врате назад, казао је Ајчевић.

Младићи који су се изгубили на Орјену су лоцирани и спасиоци су предузели неопходне мјере:

–  Могли смо да видимо гдје се отприлике налазе. Саша је за свега 15 минута, дошао до њих. Спуст је ишао полако, већ нас је ухватила ноћ, хладноћа. Момци су били без хране, воде, без икакве планинарске опреме. Чисто туристи – авантуристи. Већ смо око 20 часова били у Мељинама, појашњава Ајчевић.

Врсни планинар Саша Кулиновић из Агенције за развој и заштиту Орјена,       осврнуо се на изузетно добру сарадњу са Службом заштите и спасавања:

– Захваљујем се прво и Душку на успјешној сарадњи, на лијепој комуникацији коју имамо свих протеклих година између Агенције за развој и заштиту Орјена и Службе заштите и спасавања. Због тога те акције, као што је и Душко рекао, прођу некако једноставно и успјешно. Акција је трајала од  позива у 16:30, до спасавања на Орјен седлу око 19 часова, да би се око 20 часова, вратили у Службу заштите у Мељине, прича Кулиновић.

Иако је на први поглед све прошло једноставно и ова акција је била захтјевна, а Саша Кулиновић објашњава и зашто:

– Потребно је добро познавање терена, доста искуства у томе шта треба понијети, у акцију. Чим их је ОКЦ контактирао, добио сам позив. Увијек ми је спреман ранац са основном планинарском опремом. Морам да напоменем један детаљ о неспоразуму у комуникацији између ОКЦ-а и изгубљених лица. Пренијели су им да имају чеоне лампе, а нису имали. Али пошто игром случаја, увијек та нека опрема затаји, увијек имам резерву. Понио сам пет чеоних лампи, тако да резерва никада није наодмет. И Душко је понио лампе, тако да смо спремни отишли на Орјен у акцију спасавања. Горе смо им понијели воду и  јакне. Када смо дошли на Орјенско седло и нисам баш знао куда да кренем, јер постоје двије варијанте, до тог узвишења између Великог Кабла и Гладишта, гдје су се они затекли. Тамо се може доћи само ако се тачно иде на то мјесто. Не могу да схватим, како су они ту завршили. На вријеме су позвали помоћ и добро се све завршило. Тим путем до њих сам ишао једино зими, када снијег покрије ту страну и тада је лакше. Успоставило се да је све добро прошло и да су се момци живи и здрави вратили, оцјењује Кулиновић.

Ајчевић подсјећа да су акције спасавања учестале појаве на планини.

-Колико је Орјен лијепа планина, толико је и опасна, нема извора воде, нема утабане стазе. Ови момци су се пјешке упутили из Игала на врх Орјена, без воде, без хране и лампи што је лудост. Упозорење је да љубитељи планинарења прате маркиране стазе и да затраже помоћ водича. Све је више акција спасавања миграната на подручју Бјелотине, Сврчуга, Мокрина, а то је пут којим иду према Хрватској и Херцеговини. Дођу донекле и не знају даље и зову ОКЦ да се дође по њих. Апелујемо на државу, општину, да ураде више маркација, издају  упозорења, посебно туристима који се упуте у планинарење без икаквог искуства, да не би долазило до оваквих ситуација, позива Ајчевић.

Саша Кулиновић, препоручује да лица која се изгубе у планини, да контактирају ОКЦ на број телефона 112, чији позив преко сателита одмах шаље локацију на којој се налазе. Имамо залеђе које је све привлачније туристима, а често не знају да је тешко и опасно кретање Орјеном. Остале планине имају утабане стазе, Орјен је другачија планина и морате 100 одсто, бити сконцетрисани на црвено – бијеле кружиће, маркације која обиљежавају куда треба да се иде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here