Групном изложбом завршена колонија Херцег – Нови – Сад

Групна изложба радова насталих у оквиру колоније Херцег Нови Сад отворена је синоћ у хотелу Талија. Колонија је окупила умјетнике из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Организаторка изложбе Гордана Авдић казала је  да је презадовољна овогодишњом колонијом у оквиру које је настало 50 дјела.

-Увијек је већи број слика остајао у Херцег Новом, а много мање се носило у Нови Сад. Ми смо прије двије године направили велику изложбу од слика које су биле у Новом Саду. Надам се да ћемо поновити изложбу у Херцег Новом од слика које остају сада у хотелу Талија.

Уредница Културног центра Нови Сад Маја Ердељанин подсјетила је да је у овој колонији учествовало 20 умјетника.

-Десет дана смо се дружили и радили заједно. Свако је на свој начин је радио. Захваљујем домаћинима, умјетницима и организаторима изложбе на великом ентузијазму који повезују културне центре, привреднике и умјетнике на релацији Херцег Нови, Нови Сад, казала је Ердељанин.

Изложбу је отворио предсједник Општине Стеван Катић и додао да му је драго што чује да је Херцег Нови поново био успјешан домаћин.

-Колоније које се организују у мају и октобру допуњавају културни живот Херцег Новог, града који живи културу свих 12 мјесеци. Драго ми је што је ова колонија названа Херцег- Нови- Сад јер смо на добром путу да склопимо и званично пријатељство са  Новим Садом. Сарађујемо уназад десетак година и имамо пуно активности и људи који из Новог Сада учествују у културним манифестацијама Херцег Новог.

У колонији Херцег Нови Сад учествовао је и Ђуро Лубарда и казао је даје био опчињен умјетницима што су били заједно, размјенили мишљења.

-Мислим да је то сврха сваког ликовног саборовања. Нови Сад који је иначе препознатљив као један значајни културни центар уграђује свој миље у миље Херцег Новог и поносан сам, казао је Лубарда.

Сликa Саше Добрића, настала у овогодишњој колонији поклоњена је Скупштини општине Херцег Нови.

Умјетничка колонија „Херцег-Нови-Сад“ организује се од 2012. године са идејом да на простору бивше Југославије покрене међурегионалну културно дипломатску сарадњу и умрежавање умјетника различитих сензибилитета, рукописа и генерација. Овај пројекат има за циљ представљање различитих културних средина на подручју Црне Горе, да развија традиционалну сарадњу и размјену културне баштине два града, Новог Сада и Херцег Новог.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here