Морско добро обиљежило Медитерански дан обале у школама на приморју

Поводом Медитеранског дана обале, који се обиљежава 25. септембра у земљама Медитерана, Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе, посјетило је основне и средње школе на приморју и том приликом подијелило едукативно-промотивне постере „Дан обале”, о различитим темама које се тичу обале и подморја.

Како је саопштено из Морског добра, основни циљ едукативних постера је да се дјеци школског узраста приближе теме које су значајне за очување обале и мора, њиховог биодиверзитета, пејзажа, те природне и културне вриједности црногорске обале и мора.

У оквиру ових активности, Јавно предузеће за управљање морским добром Црне Горе у сарадњи са Министарством екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, одржаће еколошки час за ученике ЈУ ОШ „Бошко Стругар” из Улциња. Циљ предавања је, поред промоције Дана обале, упознавање ученика са заштићеним подручјима на црногорској обали те указивање на значај очувања биодиверзитета и здраве животне средине.

Од 2007. године Медитерански дан обале се, у организацији Програма за заштиту животне средине Уједињених нација (УНЕП) и Медитеранског акционог плана (МАП), обиљежава 25. септембра у земљама Медитерана, активностима које имају за циљ информисање и подизање свијести о значају мора и обалног подручја као природног и друштвено-економског ресурса чији одрживи развој представља један од највећих изазова на глобалном нивоу.

Овогодишњи Медитерански дан обале, посвећен достигнућима успјешних жена у одрживом управљању обалом, промовисан је широм Медитерана у оквиру кампање под називом „Женски талас за одрживост обале на Медитерану”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here