„Чистоћа“ од Еко фонда добила пластичне канте и контејнере за селективно прикупљање отпада

Предузеће „Чистоћа“ Херцег Нови се, у сарадњи са канцеларијом за међународну сарадњу, пријавило на Јавни конкурс Еко фонда за набавку непокретне комуналне опреме, гдје је одлуком о одабиру корисника изабрано за додјелу бесповратних средстава.

-Циљ пројекта са којим се Чистоћа пријавила на овај конкурс јесте унапређење система селективног прикупљања отпада у општини Херцег Нови, са посебним фокусом на угоститељско – туристичку привреду у зони Морског добра, као и на физичка лица који су власници индивидуалне стамбене јединице – куће, како би у потпуности заокружили начин одлагања и одвоза отпада по принципу од врата до врата, саопштено је из овог предузећа.

У оквиру овог пројекта  биће додијељене по двије пластичне канте од 240 литара за суву и мокру фракцију, а на кантама се већ налазе наљепнице које одређују који отпад припада којој канти, као што је и на контејнерима 1,1 m 3 који су већ подијељени на територији Игала, Топле и Савине.

– Приликом подјеле канти „Чистоћа“ ће са свим корисницима истих закључити неку врсту уговора који ће јасније прецизирати међусобне обавезе у намјери да овај пројекат о сакупљању отпада, односно раздвајању на самом настајању, што боље заживи.

Количина канти која је набављена кроз овај пројекат биће довољна да се покрије шеталиште Пет Даница од новог, реновираног дијела у Игалу па до хотела Лазуре у Мељинама, с тим што ће се у првом наврату канте подијелити до хотела Плажа због предстојећег реновирања дијела шеталишта до Мељина.

Што се тиче остатка приобалног дијела, од Зеленике до Каменара, циљ је да се и овај дио укључи у овај пројекат у првом кварталу наредне године. Динамика пражњења канти у зимском периоду биће дефинисана тако да се један дан празни мијешани комунални отпад, а други дан тзв. амбалажни отпад, док ће у љетном периоду та динамика бити прилагођена потребама.

Кроз овај пројекат Д.О.О. „Чистоћа“ ће својим суграђанима обезбиједити додатну повољност која се односи на то да ће један дан у седмици моћи да одложе кабасти отпад који ће се одвозити без надокнаде.

Коначно, да би се овај пројекат имплементирао у потпуности Друштво ће у наредном периоду набавити мање специјално возило само за ове намјене, саопштено је из ДОО Чистоће Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here