Међународни дан чишћења обала обиљежен чишћењем плаже код Титове виле у Игалу

Поводом Међународног дана чишћења обала, у организији “Clean up Montenegro“ мреже и НВО “Zero Waste Montenegro”, партнерска невладина организација из Херцег Новог “Не бацајте боце” традиционално је чистила плажу испод Титове виле у Игалу. Драгиша Боца  из Невладине организације “Не бацајте боце” каже да већ шест година сарађују са NVO „Zero Waste Montenegro“ из Котора, организацијом  која се бави сличним активностима.

-Они су нам помогли да се координишемо, а ово је међународни дан широм свијета. Скупља се смеће у приобалним подручјима и мјери се да покушамо да схватимо шта је глобална ситуација и шта вјероватно можемо да урадимо. Кренули смо споро, али је дошло десет нових људи које никад нисам видио, родитеља са малом дјецом. Дан је прелијеп, енергија је фантастична, тако да је апсолутни ужитак бити дио овога, рекао је он.

Циљ ове иницијативе, која окупља локалне организације широм земље и свијета, је да се обале и воде очисте од отпада, али и да се истовремено спроведе анализа отпада која ће освијетлити размјере овог проблема.

– Имамо црне и плаве вреће. У једну скупљамо амбалажу од алуминијума, пластике и стакла, у другу, црну кесу иде сав остали отпад, да би на крају свега тога то смеће било измјерено да бисмо имали што прецизније информације о стању  загађења, наводи Боца.

Бошко Радонић, координатор акције, каже да је одзив волонтера мањи него претходних година, али је мање и смећа.

-Већ шест година учествујемо у овој акцији, али ове године убједљиво имамо најмање смећа и овај број волонтера ће бити довољан да апсолутно све очисте. Придружили су нам се људи са плаже и дошли да чисте са нама. Има Руса и Украјинаца, имамо госте из Србије и, у суштини, Новљана је најмање, каже Радоњић.

Акција чишћења окупила је двадесетак волонтера, међу којима су били и најмлађи суграђани, а прикључило се и неколико туриста који су на плажи уживали у септембарском сунцу. Према ријечима Радонића помаци у друштву су видљиви, када је ријеч о еколошкој свијести, што се види и по мањим количинама отпада на плажи у односу на претходне године.

-Треба кренути од свијести у друштву појединца сваког. Неће нам ни многе казне ни награде помоћи колико промјена свијести. Имали смо неколико дјеце, пар ученика из основне и средње школе и томе се највише радујемо, да се мијења свијест код нових генерација, да они схвате да не треба да бацају смеће. Надамо се да ће док они порасту ове акције постати ствар прошлости, да неће бити потребе за њима, каже Радоњић.

Законска регулатива се мијења, полако се иде ка Европи и тако ће од 20. октобра бити забрањена употреба пластичних кеса.

-Пластичне кесе су највећи загађивачи. Рок животни им је 15 минута и онда заврше на сметлишту и лете по дрвећу, у море и зато је велики корак напријед избацивање пластичних кеса из употребе. Због тога би требало размислити зашто су забрањене кесе. Надам се да ћемо слушати законе и надам се да ће то бити само корак, да нећемо прећи потпуно на папирне кесе  јер се и оне праве од дрвета и због њих се сијеку шуме, него да постепено идемо ка томе да као некада, као што су наше баке и ђедови ишли на пјацу са борсом. Кад пукне борса направиш нову и то је то.

Ова акција је планетарна, одржава се широм цијелог свијета сваке године тачно треће суботе у септембру и представља најзначајнији глобални волонтерски подухват усмјерен на изазове загађења мора и вода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here