Основна школа „Милан Вуковић“ дио пилот – програма „Спрјечавање насиља и вандализма у школама“

Министарство просвјете, науке и иновација и Министарство рада, запошљавања и социјалног дијалога потписали су споразум о сарадњи са директорима основних и средњих школа, чиме је званично започет пилот- програма Спрјечавање насиља и вандализма у школама. Дио овог пилот програма је и ОШ „Милан Вуковић“.

Пилот програм Спрјечавање насиља и вандализма у школама биће спроведен у 26 школа широм Црне Горе са циљем унапређења безбиједности и стварања сигурнијег окружења за ученике. Програм ће се имплементирати у општинама: Подгорица, Цетиње, Никшић, Беране, Бијело Поље, Рожаје, Андријевица, Даниловград, Улцињ, Херцег Нови и Бар. ОШ Милан Вуковић је једина изабрана на територији Боке Которске. У оквиру овог програма асистенти и асистенткиње за спрјечавање насиља и вандализма су распоређени у школе како би пружили потребну подршку, објашњава директорица ОШ „Милан Вуковић“ Маре Вујиновић .

-Пројекат је замишљен тако да асистент буде техничка подршка, нарочито дјеци, а у смислу да идентификује било какву индицију насиља или вандализма у школи. Не само да уочава, ако би се  оно евентуално догодило , него да уочава и предзнаке који би могли указати да се оно може десити. Асистенти су стручни за посао, прошли су одређену обуку и психолошке тестове, казала је Вујновић.

Асистенти су изабрани путем Јавног позива који је Министарство просвјете, науке и иновација објавило у мају ове године, а у Основној школи Милан Вуковић  ангажована је Ангелина Радовић.

-Ова школа је добро функционише и сређена је. Ја сам ту да помогнем у превенцији и сузбијању вандализма и насиља. Постоји редослед кога првог треба да обавјестимо и проблеме рјешавамо заједно. За сада је све под контролом, казала је Радовић.

Пилот-програм ће трајати 10 мјесеци, а Министарка просвјете, науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић и Министарка рада, запошљавања и социјалног дијалога Наида Нишић изразиле су задовољство због почетка пројекта. Истакле су да је циљ програма не само спрјечавање насиља, већ и унапређење квалитета цјелокупног образовног амбијента.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here