Обиљежен Дан Интеррег сарадње: Херцег Нови лидер у реализацији европских пројеката

Министарство европских послова у сарадњи са тијелима програма Интеррег ИПА Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027 обиљежило је данас Дан Интеррег сарадње радном посјетом општини Херцег Нови.

Делегација Министарства на челу са министарком европских послова Маидом Горчевић и представници Делегације ЕУ, које предводи шеф Сектора за сарадњу Ингве Енгстром, састали су се са предсједником Општине Стеваном Катићем у Кући нобеловца Ива Андрића.

Према ријечима министарке Горчевић, Кућа Ива Андрића репрезентативни је примјер како се користе европски фондови, али и начин добре сарадње на нивоу локалне управе и локалне.

Маида Горчевић, министарска европских послова

– Посебно ми је драго што сам послије састанка са предсједником Општине Стеваном Катићем имала прилику да га упознам и са новим позивима и да разговарамо о свим оним изазовима са којима се Општина Херцег Нови сусреће, али и подршци Владе Црне Горе и Министарства европских послова, као и делегације Европске у није, како бисмо у наредном временском периоду још боље користили европска средства – истакла је она.

Горчевић је информисала да је у оквиру Интеррег сарадње СМШ “Иван Горан Ковачић” бити донирана рачунарска опрема у вриједности од осам и по хиљада еура, те поручила да јој је драго што има прилику да присуствује показној вјежби у Ватрогасном дому у Мељинама и Бициклијади, која преставља својеврсну промоцију руте Ћиро 2.

– Вјерујем да ће у Херцег Новом и у наредном периоду бити, сигурна сам, још више разлога за сарадњу, не само Министарством европских послова, али исто тако сам сигурна да ћемо имати већи број пројеката и да ћемо бити видљивији, како бисмо постали следећа чланица Европске уније – поручила је она.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори Ингве Енгстром истиче да је прекогрнаична сардња основни принцип функционисања Уније и моћан алат за просперитет.

Ингве Енгстром, шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори

– Једном годишње на дан Интеррег сарадње имамо прилику да широј јавности представимо позитивне резултате заједничког рада. Централна тема овогодишње прославе је „Европске вриједности савладавају границе“ и поносни смо што можемо показати како прекогранични програми помажу у превазилажењу граница, промовишући јединство и напредак широм Европе – истакао је он.

Стеван Катић, предсједник Општине

Предсједник Општине Стеван Катић подсјетио је да је Херцег Нови у претходном периоду био лидер у Црној Гори када је ријеч о реализацији европских пројеката и казао да је Интеррег дан прилика да се обиђу сви пројекти који су до сада реализовани у сарадњи са партнерима из Босне и Херцеговине и Хрватске.

– Када је у питању Херцег Нови, наставићемо и у наредном периоду да будемо носиоци тих међународних пројеката и сигурно је да очекујемо добру сарадњу са Министарством европских послова. Неки је договор да у наредном периоду заједнички организујемо обуке, посебно администрације, када су у питању даља писања пројеката, јер нас и током 2025. очекује неколико позива – наводи он.

Спремни пројекти, како је казао, услов су за кандидовање, а на локалној управи је да кроз припрему пројектне документације повуче из европских фондова опредјељена средства.

– Кроз пројекат обнове херцегновског залеђа, жељели смо да кандидујемо, када је у питању инфраструктура, обнову стаза на Орјену, затим и путни правац који је некад ишао према Црквицама и Котору. За тако нешто ће сигурно бити простора, када су у питању пројекти који се финансирају кроз инфраструктуру – казао је Катић.

Представницима Министарства европских послова и делегације ЕУ у просторијама херцегновског Ватрогасног Дома представљени су резултати међународног ИПА пројекта Црна Гора-Хрватска-БиХ „Flood and fire“, који је успјешно реализован у сарадњи са Општином Конавле, општином Равно и Градом Требиње.

У оквиру посјете припадници Службе заштите и спашавања приказали су двије вјежбе са опремом добијеном кроз ЕУ пројекте.

Након много изазова, интензивне комуникације и тимског рада резултати пројекта „Flood and fire“ видљиви су већ пар година у Херцег Новом, казао је менаџер пројекта Јован Суботић, истакавши да је коначан моменат контроле завршен јуче и да је сваки цент европског пројекта оправдан како је и предвиђено.

Јован Суботић, менаџер пројекта „Flood and fire“

– Ово је пројекат који се тиче убрзане и коордисаније реакције на кризне ситуације, на поплаве и пожаре. Резултат је бржа и боља координација служби који покрива 59.000 људи. У оквиру пројекта све општине су добиле значајну опрему, одржани су семинари, радионице, координациони састанци, чиме смо створили тим који ће и убудуће повлачити средства из ЕУ на добробит свих грађана – истакао је Суботић.

Кроз Међународни ИПА пројекат Служба заштите и спашавања добила је значајна средства која су унаприједила рад, истакао је командир Златко Ћировић.

Златко Ћировић, командир Службе заштите и спашавања

– Познато је да је наша опрема веома скупа и потребно је да се често обнавља и унапређује и покушавамо и кроз општинске и европске пројекте да подигнемо рад Службе на већи ниво. До сада нам је то успјевало и надам се да ће тако бити и унаредном периоду – наводи Ћировић.

Припадници Службе заштите и спашавања су у наставку посјете присутнима показали двије вјежбе са опремом добијеном кроз Међународни ИПА пројекат.

Подјсјећамо, укупна вриједност пројекта „Flood and fire“ је 1.851.353 еура, од чега је кофинансирање Европске уније 1.573.650.05 еура, односно 85%.

Дан Интеррег сарадње обиљежава се сваке године крајем септембра и почетком октобра у циљу промоције резултата прекограничних и транснационалних пројеката институција и организација широм Европе, који се реализују уз подршку фондова Европске уније.

Овогодишњи Дан Интеррег сарадње је посвећен европским вриједностима као начину за превазилажење граница.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here