СТАРИ ПРОБЛЕМИ ПОЉОПРИВРЕДНИКА И НОВА БОЈАЗАН ОД ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ

Док је примјетан раст цијена у прехрамбреним трговинама, на главној градској пијаци оне су остале исте. Исте су и старе муке и бољке које муче пољопривреднике новских села, а то је недостатак воде. Ипак, највећи страх код трговаца на пијаци изазива најављена фискализација која ће почети првог јуна. Екипа РТХН била је на новској пијаци и разговарала са произвођачима и продавцима.

Садња зелениша, кромпира, мркве, бораније, уобичајена је у ово доба године… Премда од рада у њиви уморни, ратарима из села у новском залеђу, који своју робу продају на пијаци, главни проблем је недостатак воде. Да ли ће и у којој количини засад успјети, зависи највише од временских прилика, причају наши саговорници.

-Ми немамо воду, то је незамисливо, сијеш кртолу без воде. Ја то не могу да схватим. Министарство каже да то није проблем, а то је највећи проблем. Да имамо такву земљу, а немаш воду, то је незамисливо. Не тражимо ништа, дај нам воду, струју и пут, да то има сељак и нешто ће се произвести. Без богатог сељака нема богатог града, можете причати шта год хоћете, каже продавачица.

-Све што продајем је мој домаћи зелениш са Крушевица. Било је кише, Бог дао. Радило смо, родило је и сад то треба уновчити некако. Видјећемо, ако буде народа, можда ће се нешто и продати, а ако не буде, доста ће тога пропасти, коментарише сусједна продавачица.

Оживјела је пешкарија, највише је ситне рибе…

-Има нешто, дешава се, има много рибе, сад се хвата много сардела, сардуна. Ту је проблем јер немамо гдје да продамо, немамо гдје да извеземо, кад се ухватила већ та силна риба. Мој муж донира у народну кухињу јер боље и то него да се баци. Носили смо и у Подгорицу, Никшић, Будву. Појавило се баш много плаве рибе. Тебало би да људи који живе на мору једу мало више морску рибу, причају нам у пешкарији.

Ових дана актуелна је прича о новом закону о фискализацији у промету производа и услуга, чија ће примјена почети 1. јуна. Пијачни трговци забринути су како ће се то одразити на њихов посао.

-То ако уведу, пијацу затвори. Да ми знамо да ћемо оно што призведемо продати па би било у реду, али ми пола овога бацимо. Пола своје муке бацимо. Нема ту ништа. Не бих препоручила да се то уводи на пијацама. Тамо богами гдје се добро ради, зарађује, нека тамо.

-Неће бити у корист радника и сељака ништа. То ти знам казати, а друго не знам ништа….. Кад дођеш у Министаство, све само лијепа прича – млади пољопривредници, радићете, одржавати своју породицу, ма све могуће, све фино, а на крају лијепа прича колико си код њих.

-То нећу никад прихватити, прије ћу отићи кући. Ја немам онда ништа, вјерујте. Шта сељак јадни да ради осим да га деру. Мало нешто имам своје, нешто мало узмем, то је све мизерија. Нисам још ни дигитроном научила радити.

-Мислим да томе није мјесто на пијаци. Јесмо ли у ЕУ? Нисмо. Вољела бих да одем на пијацу у Хрватској да видим да ли дају рачун.

У последње вријеме примјећен је раст цијена у трговинама, док су цијене на пијаци у односу на прошлу седмицу остале непромијењене.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here