Одржано Отворено првенство Црне Горе у градњи сувомеђе-побједник екипа Камено

Отворено првенство Црне Горе у градњи сувомеђе одржано је током викенда у херцегновском залеђу, а прво мјесто освојила је екипа Камено, која је и домаћин такмичења. И ове године на такмичење је учествовала екипа из Хрватске.

Такмичење је одржано код Котобиљског извора, а овај својеврсни фестивал камена првенствено има културну и едукативну улогу, али и спортско-рекреативну, и забавну.

Екипи Камено, побиједнику такмичења,  додијељено је признање Орјенска Бужа, дјело Дејана Верига. Чланица екипе Светлана Становчић казала је да им је циљ да сваке године окупе све већи  број екипа.

-Нисмо очекивали побједу, учествујемо на овом такмичењу од почетка. Надамо се да ће из године у годину бити све више екипа и постати традиционална, казала је Становчић.

Другопласирана је била је екипа удружења четири града Драгодид из Хрватске, а члан Звонимир Малбаша истиче да су се задовољством одазвали позиву на такмичење и подсјетио да се код њих првенство одржава последњих десетак година.

-Драго нам је доћи у сусједну земљу и видјети како је овдје организовано такмичење. Ово такмичење код Котобиљског извора је мањи и нема пуно простора за градњу пуно зидова и ради се на брзину. Код нас је првенство заступљено на естетику и стабилност  ради се два три сата.

Жељко Старчевић из Агенције за развој и заштиту Орјена објаснио је да је циљ манифестације ширење знања о вјештини која је на прагу заборава.

-Због тога је битно организовати овакве догађаје да би повећали свјест о потреби њиховог очувања, али и ширили знање. Ова вјештина је 2017. године је УНЕСЦО уписао у регистар културне баштине, казао је Старчевић.

Организатори првенства су Агенција за развој и заштиту Орјена, Планинарски клуб Субра, Мјесна заједница Камено-Жлијеби, а догађај су подржали Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови и Туристичка организација Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here