“Чувари формуле” Драгана Бјелогрлића на затварању 37. Филмског фестивала

Фото: Немања Ристић

Свечаном додјелом награда и пројекцијом филма “Чувари формуле” у режији Драгана Бјелогрлића на Канли кули вечерас ће бити затворен 37. Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал.

Церемонија почиње у 21 час, када ћемо сазнати којим остварењима ће припасти овогодишње награде.

Награде у такмичарској селекцији дугометражног играног филма су: Гранд При – Златна мимоза за најбољи филм, Златна мимоза за режију, Златна мимоза за сценарио, Златна мимоза за мушку улогу, Златна мимоза за женску улогу и Награда Живко Николић за специјални допринос филмском изразу. Жири ове селекције чине редитељи: Лордан Зафрановић, Пјер Жалица и Павле Симоновић.

У такмичарској селекцији документарног филма биће додијељена Златна мимоза за најбољи документарни филм и два специјална признања жирија. О овим наградама одлучиваће жири у саставу: редитељ Ајат Најафи, редитељка Уршка Ђукић и новинарка Тања Шуковић.

У такмичарској селекцији студентског филма биће додијељена Златна мимоза за најбољи студентски филм, као и два специјална признања Жирија. Жири ове селекције чине: режисер Бојан Вулетић, драматуршкиња Маја Тодоровић и монтажер Лука Живковић.

Награду Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА за најбољи филм додијелиће жири у саставу: Микеланђело Месина, Златко Видачковић и Марија Ивановић Никичевић.

Уз ове, биће додијељене и Награда Милан Жмукић за допринос Фестивалу и Плакета Зоран Живковић за Гранд Приx Фестивала.

По завршетку церемоније, пред публиком на Канли кули биће филм Драгана Бјелогрлића “Чувари формуле”.

Филм за који су сценарио урадили Вук Ршумовић, Огњен Свиличић и Драган Бјелогрлић базиран је на роману Горана Милашиновића “Случај Винча”. Током Хладног рата, 1958. године, два научника, два свијета и двије идеологије сусрели су се у трци за преживљавање у Научном институту Винча код Београда.

Током седам дана 37. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала у Херцег Новом је приказано више од 70 филмова, те одржани занимљиви пратећи програми који су окупили бројне филмске ствараоце, а међу којима и први дани филмске индустрије “Монтенегро Филм Рендву” у организацији Филмског центра Црне Горе.

Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе, Општина Херцег Нови и Филмски центар Црне Горе, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег Фест“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here