Неформалне објекте легализовати кроз кратке елаборате и повољну таксу

Управа локалних јавних прихода

Власници бесправно изграђених објеката обавезни су да поднесу захтјеве за легализацију надлежном органу. У ингеренцији Управе локалних јавних прихода је наплата годишње накнаде за коришћење простора за бесправне објекте.

Херцег Нови је једна од двије општине у Црној Гори, која примјењује одлуку о овој накнади. Није суштина теретити власнике неформално саграђених објеката, накнадом која је вишеструко већа од пореза што је дестимулативно за обвезнике, оцјењује в.д. директор Управе локалних јавних прихода у Општини Херцег Нови Милован Баждар:

Милован Баждар

– Суштина је да та лица, која имају бесправне објекте, поднесу захтјеве за легализацију, надлежном органу, а то је Секретаријат за просторно планирање и изградњу. Онога тренутка када странка поднесе захтјев са одговарајућом документацијом, по члану 156 Закона о просторном планирању и изградњи, они су мирни. Како ће се ријешити, с обзиром да нема плана, то није тако проблем за њих, у правном смислу, зато што ће  добити рјешење о прекиду поступка, до усвајања планске документације, навео је Баждар.

У Управи локалних јавних прихода тим обвезницима чија су рјешења о легализацији на чекању, пишу рјешења о накнади:

– Јер, ми морамо по тим табелама, када нам се доставе подаци о томе који су то субјекти, спроводити управне поступке и писати рјешења о тим накнадама. Неријетко грађани не знају шта су те накнаде. Збуњени су, која је то врста пореза, како ријешити. Имају неки зазор и оклијевају да дођу, да се информишу у Управу локалних јавних прихода. Ми им шаљемо редовно документ, односно, Обавјештење о резултатима испитног поступка, са молбом да дођу, да све разјаснимо, објашњава Баждар.

Шалтер УЛЈП

Упућује апел грађанима да уколико имају нелегално саграђен објекат, могу се обратити Управи локалних јавних прихода, како би добили информацију о начину подношења одређеног захтјева.

– Грађани могу директно да се информишу било у Секретаријату за просторно планирање и изградњу или у Управи локалних јавних прихода и да поступе у најбољем интересу и за себе и нас, информише Баждар и образлаже да су се  ту прописи мијењали.

Задњи важећи из 2018. године, Закон о просторном планирању и изградњи објеката, предвиђа начин како се спроводи легализација. На основу тог Закона, донесена је и локална Одлука о урбаној санацији, која утврђује и нешто јачу тарифу, од ове редовне, тарифе за такве објекте. Али се дозвољава за стамбене објекте, примарне стамбене функције, да се иде чак и до 20 година на отплату, бескаматну, што је  сматра Баждар, изузетно повољно, док је за пословне објекте знатно краћи период отплате, истиче Баждар.

Он указује да би држава коначно морала да уочи проблем.

– Иако је Закон донесен прије шест година и обављено ортофотоснимање простора, гдје су снимљени сви објекти, који су препознати као регуларни или нерегуларни, одредбе нису примјењене у пракси. Нерегуларни су добили посебну легенду и ми их имамо на геопорталу (Geoportal CG) Управе за некретнине и поступамо по томе. Нелегалне морамо процесуирати, утврђивати, шаљемо комисију, инспекцију на терен, казао је Баждар.

Санкционисање нелегалних градитеља у складу са важећим прописима је неопходно да би се одустало од те праксе, два инспектора са државног нивоа за читаву Боку није реално, сматра Баждар:

– Ако се неко ухвати у дивљој градњи, издаје се записник, даје му се рјешење о забрани градње, што се морало свјесно процесуирати према надлежном тужилаштву, то је кривична одговорност. Постављам питање да ли се то ради, да ли се процесуира? Док се не примјењује, људи ће ићи линијом лакшег отпора. Друго је питање планске документације. Мало грађана беправно гради из објести, дио инвеститора то ради. План му дозвољава три, а он ће радити више спратова. Такав имиџ је у велкој мјери постигнут и морамо се енергично борити против имиџа. Такви људи би морали бити, само по закону, оштро процесуирани, поручио је Баждар.

Нови нацрт закона из три дијела, уређује планску документацију, затим легализацију, а трећи остале параметре који укључују и политику санкционисања. Тај нацрт је још увијек је у фиоци. Озакоњење неформалних објеката мора се легализовати кроз кратке елаборате и повољну таксу, тако некретнине ступају у промет, смањују цијене метра квадратног, закључио је Баждар.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here