Покренут Програм за подстицање енергетске ефикасности у хотелској индустрији

Еко фонд је расписао Јавни конкурс за суфинансирање мјера енергетске ефикасности привредним субјектима у хотелском сектору – „Програм за подстицање енергетске ефикасности у хотелској индустрији“, за који је предвиђено 2,7 милиона еура, а чији је циљ побољшање пословања хотелске индустрије.

Према ријечима Иване Булатовић из Министарства туризма, Влада Црне Горе кроз овај програм бесповратним средствима директно финансира пројекте у висини до 70% инвестиције.

Драшко Бољевић, извршни директор Еко фонда и Ивана Булатовић, Министарство туризма

– Сав новац који смо добили је прије свега донација Европске уније, за рјешавање проблема енергетске ефикасности и представља примјер добре међусекторске сарадње, са министарствима енергетике, туризма и Еко фондом, као имплементационом јединицом, која је формирана у Влади, гдје треба у пуном сјајну да заблиста, управо у пројектима који се тичу конкретних активности – наводи она.

Поједини хотели ће, како прича Булатовић, на овом конкурсу имати предност.

– Хотелима који раде током цијеле године субвенција ће бити већа, као и хотелима који послују у општинама са нижим коефицијентом развијености, што је на неки начин подршка тој причи за коју се залажемо. Вјерујем да ће оваква субвенција, подршка и наша преданост, у који заиста вјерујемо, дати резултате да Црна Гора буде и конкурентнија и одрживија – истиче она.

Како наводи извршни директор Еко фонда Драшко Бољевић, ријеч је о револуционарном пројекту који је намијењен побољшању пословања хотелске индустрије, а имплементацијом мјера енергетске ефикасности, доћи ће до смањена загађена ваздуха.

– Епицентар дешавања јесте хотелска индустрија, али овдје имамо и додатну активност субјеката који ће да раде и спроведу те мјере енергетске ефикасности, јер неко то мора да имплементира у хотелској индустрији. Овдје имамо мултипликативни ефектат, како да привучемо и остале привредне субјекте, који се баве грађевинским радовима и постављањем браварије, који су такође потенцијални партнери Еко фонда и Министарства туризма – истиче Бољевић.

Уштедом новца кроз програм енергетске ефикасности, хотелијери ће имати могућност побољшања услуга које гости траже, сматра он.

Бољевић је информисао да је формиран посебан оперативни тим који ће се бавити обрадом документације, пријавама, валоризацијом, новитет је електронска пријава, а расписани су посебни Позиви расписани за извођаче радова, издаваоце приватног смјештаја и сеоска домаћинства и грађанима за индивидуалне стамбене објекте.

– Суштина и циљ су исти, али сврха, начин пријављивања и конкурисања су различити. Требало је то све прилагодити, па је прва оперативна ствар коју смо урадили је да смо направили кол центар, са ангажовањем двије цуре које су задужене да се јављају на телефон, узимају примједбе, сугестије, коментаре, питања… да не би реметили редовни процес рада Еко фонда, јер имамо и друге активности којима се бавимо – казао је он.

Програм је намјењен свима, независно од локације или категорије хотела, а хотелијери имају могућности да сами изаберу извођача радова, који, ипак, мора да задовољи одређене услове, чију ће евалуацију обавити комисија Еко фонда.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here