Прослављене храмовне славе у Мојдежу и Јошици

Данас су у присуству бројних вјерника прослављене храмовне славе цркава Свете Недјеље у Јошици и Мојдежу.

У храму Свете Недјеље у Јошици, поводом храмовне славе, јутрос је служена литургија. Свету литургију служио је  протосинђел Павле (Пајић), старјешина Храма Св. Саве у Тивту, уз саслужење протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, архијерејског намјесника херцегновског, протојереја-ставрофора Предрага Видаковића, протојереја Бране Миловца из Епархије бачке, протојереја Живана Вукојевића и Шпира Живковића, јереја Драгана Видаковића, јеромонаха Марка и протојереја пароха Небојше Вуловића. Појао је богослов Карловачке богословије.
Вечерњу је служио архимандрит Пајсије, изабрани епископ диоклијски. Ношена је и литија око храма.
По благослову митрополита Јоаникија, Златним ликом Светог Петра Другог, архимандрит Пајсије одликовао је парохијане овог храма, Дмитрија и Татиану Перов, који имају шесторо дјеце, Тимотеја, Николаја, Дмитрија, Аријану, Владимира и Марију.

Литургију у Мојдежу служили су парох ваљевски јереј Невен Лукић и парох Владан Пантелић, ношена је литија око храма и обављено резање славског колача.

Јереј Невен Лукић у бесједи је казао да нам литургијска заједница даје могућност да учествујемо у заједници са Богом преко Светих тајни.

-На тај начин ми исповједамо своју вјеру и потврђујемо да за нас Христос јесте једини спаситељ. Трудите се да смисао вашег живота заправо нађете у овоме сабрању. То је једини догађај гдје се ми можемо срести са Богом, бити са њим у светој тајни причешћа. Кад год се причешћујемо ми исповједамо своју вјеру. Јако је битно да једни са другима живимо у љубави јер то и јесте порука јеванђеља, казао је Лукић.

Парох Владан Пантелић честитао је празник и у бесједи додао да је литургија највећи центар,највећа молитва и догађај на земљи.

-Требамо да се трудимо да увијек долазимо на свете литургије. Наша вјера мора бити изнад свих обичаја. Христос мора бити центар нашег живота и само нам он нуди бесмртност и са њим живимо живот вјечни, казао је Пантелић.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here