У АВАНТУРИСТИЧКОМ ПАРКУ ВРБАЊ ОБИЉЕЖАВАЈУ ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА

Поводом Европског дана паркова, у Парку природе Орјен су протеклог викенда организовали излет за штићенике Дјечијег дома Младост, а сутра, када се и обиљежава овај значајан датум, улаз у Авантуристички парк Врбањ биће слободан.

Према ријечима Миље Виторовић, директорице Агенције за развој и заштиту Орјена, Дан паркова нису хтјели да обиљеже и прославе сами, већ су се прилагодили дјеци из Дјечијег дома Младост у Бијелој и обиљежили тај дан у петак.

– С обзиром да су били празници, било је идеално вријеме, нисмо хтјели да пропустимо ту прилику, иначе то је и почетак наше сарадње са Дјечијим домом из Бијеле, поштовали смо мјере. Ријеч  је о мањој групи дјеце различитих узраста, са којом смо прошетали стазом здравља први пут – казала је Виторовић.

Током излета дјеца су упозната са значајем заштићених подручја, као и позивом водича.

– Осим информација о највећим атракцијама планине Орјен, сазнали су шта су заправо паркови природе и национални паркови, шта значи статус заштићеног подручја, као и о неким новим занимањима код нас. То је управо оно што је везано за планину Орјен, планински водич, заштитар, што им је било посебно интересантно. Имали су, такође, прилику да поразговарају посебно са тим људима – рекла је Виторовић.

Из Агенције за развој и заштиту Орјена најавили су почетак изградње ботаничке баште.

– То је пројекат који смо добили још 2019. године. Кроз тај пројекат смо се бавили очувањем и подизањем одређених угрожених врста на Орјену, а сада ћемо управо те врсте да покажемо у нашој изложбеној ботаничкој башти у оквиру информативно едукативног центра – закључила је Виторовић.

Руководство парка природе Орјен задовољно је посјетом, а највећи број гостију долази из Русије и Турске, као и из региона, прича Виторовић.

– Подједнако је интересовање за лагане пјешачке туре попут стазе здравља, и то углавном за људе који долазе са дјецом. За млађе људе то су адреналинске туре до планине Субре, односно Сњежне јаме под Субром и наравно велики Кабао. Још увијек не постоје услови с обзиром да се по врховима снијег полако тек отапа, за онакве туре какве смо представили у брошури, она је фантастична у љетњем периоду, када је овдје 40 степени – казала је директорица Агнеције за заштиту Орјена.

Поводом Европског дана паркова, 25. маја биће бесплатан улаз у Авантуристички парк Врбањ, а  руководство је задовољно посјетом у протеклом периоду, казала је управница Владана Кундачина.

– Имали смо преко стотину посјетилаца и заиста смо задовољни. Надам се да ће се ускоро повећати тај број. Циљ нам је да доведемо што висе дјеце. Имаћемо нове полигоне, као и излете за основце и средњошколце. Циљ нам је и да отворимо угоститељски објекат, да родитељи и дјеца могу у потпуности да уживају – информише она.

Федерација националних паркова Европе је 24. мај прогласила за Европски дан паркова, с циљем да се скрене пажња на значај зелених површина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here