У кући нобеловца представљена „Андрићева писма“

У башти куће нобеловца Ива Андрића синоћ је одржано предавање о Андрићевим писмима и кореспонденцији из његових младалачких дана и позних година.

Према ријечима вишег кустоса Меморијалног музеја Родна кућа Иве Андрића из Травника Енеса Шкрга, нобеловац је цијелога живота писао али и добијао писма од људи широм свијета, а читати их значи ући у његов свијет, интиму, ако знамо да су углавном објављена након његове смрти.

-У његовим писмима, чак и оним врло приватним види се да је он био писац цијелог живота. Када је писао и „обично“ писмо, видите једног литерату, ствараоца, особу која не може да напише нешто профано, већ је увијек ту црта стваралачког, креативног, због чега и јесте велики ненадмашни писац Иво Андрић, истакао је Шкрго.

Међу најинтересантнијим писмима су она која је писао пријатељима, посебно она из његове младости, јер се Андрић као младић битно разликује од оног каквог га знамо као зрелог писца.

-У то вријеме он је бунтован, револуционаран, има потпуно другачији однос према стварности, прије свега друштвеној у којој обитава и то је, ако га поредимо са Андрићем писцем, нобеловцем, различита личност. Млади Андрић и онај у позним годинама нису исте особе, што је и разумљиво, рекао је Шкрго.

Интересовање о Андрићевом животу никад не јењава, али може се примјетити пораст последњих година, можда и деценија.

-Не само на простору бивше Југославије, већ у западној Европи па и цијелом свијету. Сваке године видимо велики број докторских дисертација, фељтона, снимају се документарни, играни филмови. То интересовање се највише огледа у новим издањима његових књига, преводима и то је најдрагоцјеније, да је као писац присутан код читалаца широм свијета, рекао је Шкрго.

Уз предавање представљени су факсимили одабраних писама Ива Андрића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here