Изложена дјела из богате колекције породице Гарофани

Изложба слика из колекције породице Гарофани “Париски круг“ отворена је синоћ у галеријском простору дворане Парк. Поставка је отворена захваљујући Фондацији “Традиција и култура Париз – Херцег Нови” и Јавној установи културе Херцег фест.

Овим програмом на неки начин се обнавља манифестација Дани Париза у Херцег Новом која је организована пет година, до 2019.  коју је својевремено иницирала Софија Ћук Гарофани.

-Изложба је сведочење дугогодишњих умjетничких манифестација, то су Дани Париза у Херцег Новом који су обухватали Монмартр на Белависти, креативну радионицу Терапија радом у Институту Игало, Филозофски разговори у галерији Кафеа Јадран, модне ревије које су се завршавале француским кулинарством. Ово је приватна колекција породице Гарофани. Ова велика дјела су део колекције Франка Гарофанија, а остало је из мог обитавалишта у Херцег Новом, рекла је Гарофани.

Поставку чине дјела чији су аутори Дадо Ђурић, Јармила Вешовић, Апy Босалец, Душан Лучић, Софија Ди Гарофани, Лоран Хуот, Никола Марковић, Перо Никчевић, Михаел Милуновић, Марко Величковић, Франц Гарофани, Коста Кулунџић, Бисерка Гал, Кемал Ширбеговић, Микан Аничић, Богдан Антонијевић, Срећко Гал, Мари Легер и Милош Тодоровић.

Изложбу аутора који су се образовали, стварали, живјели или још стварају и живе у Паризу граду свјетлости и престоници умјетности отворио је  Никола Марковић, сликар, вајар, архитекта и дизајнер.

-Пројекат ове изложбе само је један у низу  пројеката ове важне породичне инсититуције која је од 1990. године позната као “Традиција и култура Париз” коју су основале двије познате даме из свијета умјетности, Софија Гарофани и Милена Новковић уз изузетног и свјетски афирмисаног архитекту Тому Гаревског.  Као таква, организација својим радом и садржајем препозната је од стране угледних француских културних институција постала је наставак асоцијације “Франс – Југослав” која датира још од 1920. године, чији је први предсједник и оснивач био познати министар Жан Касу, навео је Марковић.

Изложба „Париски круг“ биће отворена до 29. јула.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here