Повећана опасност од пожара

Возни парк Службе заштите и спасавања

Због екстремно високих температура и сушног периода повећана је опасност од пожара, упозоравају из Службе заштите и спашавања и апелују на грађане да се придржавају забране ложења ватре на отвореном простору.

Како за РТХН информише командир Службе, Златко Ћировић, упркос забрани, апелима и упозорењима, припадници су прошле седмице имали неколико интервенција у залеђу Херцег Новог.

Златко Ћировић, командир Службе заштите и спашавања

– Несавјесни појединци, вјероватно из намјере, можда нехата, али вјерујем да је из намјере, проузроковали су неколико пожара, које је наша екипа брзом интервенцијом успјела да угаси. Како ће температуре и даље бити високе, још једном подвлачимо да је строго забрањено ложење ватре на отвореном, јер постоји и наредба предсједника Општине и сваки појединац који се буде оглушио, Комунална полиција ће новчано казнити – истиче он.

Казне за појединце крећу се од 20 до 1000 еура, у зависности од процјене службеника Комуналне полиције.

Служба заштите располаже са оптималним бројем оперативаца и возила, али људства и технике увијек може бити више, а све зависи од ситуације на терену, сматра Ћировић.

– Имали смо данас интервенцију Петијевићима, гдје је горјела једна кућа, па смо упутили три екипе, остала је једна овдје у станици. Одмах смо алармирали и приправну смјену. Све зависи од ситуације до ситуације, некад је и 10 припадника у смјени мало, а некад је и превише, све диктира терен – објашњава он.

Због преоптерећења електро-енергестке мреже пожар могу изазвати и кућански апарати, а најчешћи узрочници су клима уређаји.

– Апелујемо и овога пута, ако нема потребе за укључивањем клима уређаја, да се људи суздрже од тога, али и да их не остављају када иду на плажу, него да искључе, па укључе по повратку кући и да што мање користе уређаје који су велики потрошачи, ту може доћи до пожара, јер их је било у прошлости. Апелујемо и овог пута да грађани бар превентивно дјелују по том питању – казао је он.

Сигурност од пожара територије Херцег Новог уз Службу заштите, у надлежности је и добровољних ватрогасних друштава Бијела и Пријевор, као и Луштица, које је од круцијалне важности за интервенције на полуострву, док не стигну припадници Службе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here