РУСКЕ ВАКЦИНЕ СПУТЊИК В – У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ ЈУНА

Члан преговарачког тима за набавку руске вакцине као и шеф катедре на Сеченовском универзитету у Москви Сергеј Бољевић казао је да ће Спутњик В у нашу земљу стићи у првој половини јуна.

Он, међутим, није прецизирао да ли ће стићи цијели контингент од 40.000 доза.

– Црна Гора се налази на првом мјесту по приоритету земаља. Уколико не стигне свих 40.000, хоће већи дио – рекао је за Побједу Бољевић.

Он је истакао да је јуче путем Зума одржан састанак руководства Руског инвестиционог фонда са нашом министарком здравља др Јеленом Боровинић – Бојовић, директором Института за јавно здравље др Игором Галићем и представницима Института за љекове и медицинска средства.

Из Руског инвестиционог фонда, како је рекао Бољевић, извинили су се због кашњења у испоруци ове вакцине нагласивши да је проблем био техничке природе односно са производњом друге компоненте вакцине.

У Црну Гору до сада је стигло 10.000 од 50.000 договорених доза руске вакцине. И Србија је нашој земљи донирала 14.000 за двије дозе.

Мимо ових преосталих 40.000 доза, за овај мјесец је најављиван и долазак 200.000 Спутњик В вакцина из Русије. Бољевић, међутим каже да се о тој испоруци воде преговори.

Бољевић је раније рекао и да Русија не стиже да произведе довољан број вакцина, те да ће Србија у ближој будућности бити главни произвођач за овај регион.

– Било би далеко паметније да у наредном периоду Црна Гора набавља вакцине директно од Института за вирусологију, серуме и вакцине „Торлак“. У том случају и цијена ће бити нижа.

Бољевић каже да су у Институту ,,Торлак“ већ почели производњу Спутњик вакцина, али да су је морали послати на контролу у Москву. Јуче су, према његовим ријечима и званично добили потврду да су направили одличну вакцину.

– Тренутно ,,Торлак“ добија супстанце из Русије, али би до краја године требало да буде предата читава технологија – рекао је Бољевић, додајући да је захвалан црногорској министарки здравља Јелени Боровинић-Бојовић што се током посјете Србији договорила о сарадњи у вези са набавком вакцина са здравственим властима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here