Herceg Novi od danas domaćin ligaških takmičenja Šahovskog saveza Crne Gore

Foto: sahcg.me

Svečanim otvaranjem danas u Institutu Igalo počinje osmodnevno ekipno  takmičenje četiri šahovska turnira – Premijer, Prve lige, Prve ženske i Pionirske lige u organizaciji Šahovskog Saveza Crne Gore.

Tehnički domaćin takmičenja koje će okupiti preko 350 takmiča je ŠK „Herceg Novi“. Na turnir je stiglo 18 velemajstora i 15 internacionalnih majstora. Titulu sa takmičenja koje je prošle godine takođe održano u Igalu brane Crnogorac sa Cetinja u muškoj konkurenciji i Elektroprivreda iz Nikšića u ženskoj.

U Premijer ligi nastupiće po rednim brojevima koji su juče izvučeni: Prosvjeta (Podgorica), Rudar (Pljevlja), Budućnost,(Podgorica), Mladost,(Nikšić), Mimoza (Tivat), Crnogorac (Cetinje), Nikšić, Omladinac Budućnost, (Podgorica), Elektroprivreda (Nikšić) i Herceg Novi.

Jedan od kandidata za visok plasman i samu titulu je i domaćin „Herceg Novi“. U ekipi koju kao kapiten predvodi fide majstor Miomir Savić učestvuje 11 članova – pet velemajstora, a to su: bivši prvak Evrope Ivan Sarić sa rejtingom (2670) iz Splita, Pavel Anisimov (2514) i  Artem Iljin (2504), Dragiša Blagojević (2444) iz Podgorice, Nebojša Nikčević (2342) iz Budve. Intrnacionalni majstor Artem Smirnov (2421) i fide majstori  Armin Mušović (2249), Nebojša Nikolić (2243), Miomir Savić (2119), te majstorski kandidati Jovan Pejović (2202) i  Miloš Bubanja (1896).

Herceg Novi u prvom kolu danas igra sa Prosvjetom, sutra je na programu derbi sa Crnogorcem. U ponedeljak je na programu duplo kolo, Herceg Novi igra sa Rudarom i Nikšićem. U utorak  rival domaćoj ekipi je Budućnost , u srijedu Omladinac Budućnost . U četvrtak i petak Herceg Novi igra sa ekipama iz Nikšića, a to su Mladost i Elektroprivreda. U poslednjem kolu na programu je bokeljski derbi sa Mimozom.

Tim Mimoze je nezgodin rival spreman da iznenadi svakog. Sastav koji predvodi kapiten Dragan Popadić  u Igalu će igrati u sastavu: Internacionalni majstori Miloš Stanković (2464), Dušan Lekić (2320), VM Milan Draško (2334), FM Miloš Vlatković (2249),Slaviša Milanović (2308), FM Dragan Popadić (2089), FM Momčilo Raičević (2254), Bojan i  Josip Staničić (2106), Ranko Todorović ( 2111), Marko Borozan i Mato Marović (2011).

Iz Premijer lige ispadaju dvije ekipe, a zanimljiva će biti i borba za opstanak.

Za dva mjesta koje vode u Premijer ligu boriće se deset ekipa. U Prvoj ligi takmičiće se Zora (Danilovgrad), Zeta (Golubovci), Dijagonala (Podgorica), Berane, Rokade (Berane) Dama (Budva), Rumija (Bar), Cetinje, osnovnih i srednjih škola (Podgorica) i 7. Oktobra (Podgorica).

Kao najozbiljniji kandidati za prva dva mjesta za elitu su Zora, Zeta i Dama. Najslabije dvije ekipe preseliće se u Drugu ligu.

Ženska liga broji šest klubova – Budućnost, Crnogorac, Elektroprivreda, Herceg Novi, Dama i Univerzitet Crne Gore (Podgorica). Titulu prvaka brani Elektroprivreda koja danas u prvom kolu igra sa ekipom Herceg Novi.

Za Herceg Novi igraju: IM Ana Novikova, IM Sandra Đukić, IM Lena Miladinović, FM Radmila Kovačević i MK Ksenija Temin.

Spektakl u Igalu upotpuniće Pionirska liga sa 13 ekipa. Mladost iz Nikšića imaće tri ekipe, Budućnost i Dijagonale po dvije, a po jednu Herceg Novi, Elektroprivreda, Nikšić, Rumija, Dama i Šavnik.

Za ekipu Herceg Novog koju kao trener vodi MK Vukoman Cerović igraju: Sergej Kolmakov,  Antonija Radović, Todor Bjelica, Jana  Ivović i Maša Žukov.

Pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo sporta i mladih.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here