Poruka predstave „Bilo jednom jedno jaje“ – kroz drugarstvo postižemo sve

Predstava za djecu „Bilo jednom jedno jaje“, Pozorišta lutaka Mostar odigrana je sinoć u Dvorani „Park“ u okviru 29. HAPS-a. Najmlađi su imali priliku da vide kako glumci kroz likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda oživljavaju ljudske karakteristike.

Kako je za RTHN kazao glumac Ali Kamer Aksoj predstava govori o četiri šumska prijatelja koji uče o svim osobinama ličnosti – hrabrosti, lukavstvu, snazi, i radoznalosti, a najvažnija poruka je da kroz drugarstvo možemo da postigenmo sve.

-Kroz ovaj komad istražujemo čitav dijapazon stanja u kojima se možemo naći i zajedno rješavamo jednu čudnu misteriju – zašto se u šumi našlo jaje. Kroz to pitanje istražuju šumu, jedno drugo i nakon nekog vremena iz tog jajeta izleti ptica, kazao je Aksoj.

Za mališane je teško igrati, jer su, kako ističe Aksoj, oni najozbiljniji kritučari.

-Djeca nemaju „dlaku na jeziku“, ako im se nešto ne sviđa oni će podići ruku i reći iskreno da im je dosadno. Pozorište je jedno od najvažnijih alata za formativni razvoj djeteta. Zato je bitno da od najranije dobi djeca imaju priliku da budu izložena pozorištu i da se uče pozorišnoj kulturi. To će ih na kraju učiniti boljim građanima i srećnim ljudima, istakao je Aksoj.

Autor teksta je Saša Eržen, režiju potpisuje Silvan Omerzu, a originalnu muziku Vasko Atanasovski. U predstavi još igraju: Lejla Pajić, Ena Husić i Tarik Bajramović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here