Održano drugo zasijedanje Romskog parlamenta

Фото: skupstina.me

Položaj Roma i Egipćana u Crnoj Gori je poboljšan i država preduzima niz aktivnosti na stvaranju uslova za bolji život i njihovu potpunu integraciju, čulo se na drugom zasijedanju Romskog parlamenta u Skupštini Crne Gore.

Drugo zasjedanje romskog parlamenta otvorio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić i istakao je da je veliki problem što RE populacija nema svoje autentične predstavnike u Skupštini Crne Gore.

-Vjerujem da ćemo nakon objavljivanja konačnih rezultata popisa za izbornu reformu moći kroz nadležni odbor da otvorimo dijalog o pitanju zastupljenosti RE populacije u našem narodnom domu i na taj način potvrdimo borbu za jednakost svih u CG , ne samo u retorici već i na konkretnim djelima, kazao je Mandić.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je kazao da ukoliko želimo društvo jednakih mogućnosti moramo zajedno sačuvati kulture. Kratkoročni rezultati nijesu cilj, Vlada je u prethodne dvije decenije učinila mnogo u raznim inicijativama za poboljšanje položaja romske i egipćanske zajednice“, istakao je Đeka.

-Pitanje socijalne inkluzije RE populacije nije pitanje jedne etničke zajednice  i njenog položaja već pitanje empatije sa ljudima koji žive u izrazito teškim prilikama. Potrudimo se zajedno da im omogućimo da unaprijede socio-ekonomski položaj, uključe u društveni i politički život, i udruženo zajedno borimo za društvo bez diskriminacije.

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da generaciji mladih Roma ide u susret izazovima, ne čekajući da budu tretirani kao problem, već kao resurs.

-To je posebno vidljivo u oblasti obrazovanja, gdje se već profiliše avangarda ovog naroda i njegova budućnost. Zbog toga i sada posebno podsjećam da je obrazovni ciklus poželjna meta i metod implementacije svih mjera na jačanju socijalne inkluzije Roma, rekao je Bjeković.

Nacionalni koordinator za praćenje sprovođenja Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. mr Sokolj Beganaj kazao da je povećan broj saradnika u oblasti obrazovanja zapošljavanja zdravstvene i socijalne zaštite i da više od 95 % ima regulisano zdravstveno osiguranje. Posebno ga raduje, kakao je istakao, povećanje broja djece u obrazovnim ustanovima.

-Povećan je procenat upisa RE djece u predškolske ustanove za 45 % . Povećan je procenat učenika koji završavaju osnovnu školu za 32 % i srednju za 11 %. Povećan je i broj studenata koji upisuju visokoškolske ustanove sa četiri na osam studenata godišnje. Svi ovi podaci predstavljaju jasan pokazatelj naše predanosti obrazovanju i izgradnju bolje budućnosti za naše generacije, kazao je Benagaj.

Tokom zasjedanja romskog parlamenta predstavnici Vlade i Skupštine odgovarali su na pitanja predstavnika romskih organizacija. Predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava Jovan Vučurović kazao je da će zaključci sa današnjeg zasijedanja biti objavnjeni na sajtu Skupštine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here