За три мјесеца ријешено 108 предмета из области Закона о заштити од насиља у породици

Илустрација

Суд за прекршаје у Будви је од 1. јануара до 25. марта 2024. године укупно у раду имао 251 предмет из области Закона о заштити од насиља у породици, од чега 98 у текућој.

Како је саопштио Марко Ђукановић, предсједник Суда за прекршаје у Будви у чијој је ингеренцији и херцегновски Суд, процесуирано је 275 насилника, док је укупан број жртава насиља 228. За исти период, суд је ријешио 108 предмета, па је стопа ажурности износила око 114%.

-Већина новозапримљених предмета је окончана на првом рочишту у тзв. ‘хитном поступку’, а осим санкција које су изрицане преступницима, укупно је одређено 45 заштитних мјера, казао је Ђукановић.

Поручује да забрињава чињеница, да је и поред недавне измјене кривичног законодавства у дијелу проширења радњи извршења кривичног дјела насиље у породици или у породичној заједници из члана 220 Кривичног законика Црне Горе, број прекршајних дјела незнатно смањен, што упућује на веома изражену појаву овог друштвеног феномена, која мора добити још снажнији институционални одговор од свих надлежних институција у државном апарату.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here