Proslava Uskrsa u svjetlu pobjede života, radosti i nade

Црква Светог Јеронима

Katolički i drugi hrišćani, koji poštuju Gregorijanski kalendar, danas proslavljaju Uskrs, praznik koji slavi Uskrsnuće Gospoda Isusa Hrista.

Svečano je danas i u domovima u Boki, čiji ukućani u porodičnom okruženju slave Uskrs, najradosniji praznik nad praznicima i pobjede života, istine i dobra u svijetu. Za ovaj praznik vezuje se običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, označava Isusov izlazak iz groba i ponovno rađanje.

Sinoć je u prisustvu brojnih vjernika i predstavnika javnog života grada služeno Vazmeno bdjenje. U Crkvi Svetog Jeronima obavljeni su obredi Svete mise Ponoćke, nakon čega se pristupilo slavljenju euharistije.

Crkva Svetog Jeronima

Uskršnje mise danas se služe u Crkvi  Svetog Jeronima u Starom gradu u 10 časova, dok će u Crkvi  Svetog Antuna početi u 18 časova. Čita se Jevanđelja o uskrsnuću Gospodnjem, koji je promijenio istoriju čovječanstva.

Uskršnju poruku vjernicima uputio je župnik župe Svetog Jeronima – Herceg Novi, don Siniša Jozić:

Don Siniša Jozić

“Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu”! (Ps 118,24).

Ovim riječima Crkva naviješta dan Uskrsne slave i radosti. Gospodin je uskrsnuo! Nakon tame Velikog petka i šutnje Velike subote, zvona Uskrsnog jutra i radosni poklik „Aleluja“ najavljuju radost novoga života.

Isusovo uskrsnuće, kao iznenadno djelo Božje svemoći, doista predstavlja jedinu pravu novost u okvirima ljudske povijesti. Zato je Uskrs blagdan radosti i klicanja jer nam poručuje da naš život, bez obzira na bolesti i iznemoglosti, ne ide prema smrti, nego prema Životu. U svjetlu pobjede života nad smrću kad su raskinuti lanci beznađa, događaj Isusova uskrsnuća pruža onu neiskorjenjivu nadu da patnja i smrt nemaju zadnju riječ. Zbog toga grob nije kraj, nego postaje početkom!

Dragi Kristovi suuskrsnici! Gledamo uskrsloga i proslavljenog Gospodina i znamo:  Uskrs je zadnja riječ koju je Bog izrekao o svome Sinu koji je postao čovjekom. Štoviše, Isusovo uskrsnuće zadire u život i preobražava ga, a naša vjera u ovo otajstvo ne dotiče život tek u nekom djeliću vremena, u smrti ili nakon smrti, nego u svakom trenutku življenja. Zato, kad u vjeri kažemo da „živimo“, mislimo na život prodahnut mirisom uskrsnuća.

Dopustimo da u slavlju Uskrsa prevladaju bogoljublje i čovjekoljublje kroz konkretnu i djelotvornu bratsku ljubav. Onaj koji je raskinuo spone smrti, uskrsnuo i u nama, njegovim učenicima! Neka ovogodišnje slavljenje Uskrsa bude ispunjeno zahvalnošću za dar vjere i protkano željom za otkrivanjem njezine uskrsne radosti i nade“, poručio je don Siniša Jozić u uskršnjoj poruci i čestitao svima koji svoje srce otvaraju poruci Kristova uskrsnuća.

SRETAN USKRS!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here