Na obali jezera Krupac održano 1. kolo Izviđačke lige

Savez izviđača Crne Gore realizovao je u Nikšiću na obali jezera Krupac 1. kolo izviđačke lige, a domaćini su bili Izviđački odred „Skitač“, Izviđački odred „Dragan Gigo Cerović“ i Samostalna izviđačka četa „Tibor“.

Kako je saopšteno Saveza, tri odreda su opravdala reputaciju dobrih domaćina i pobrinula su se da organizacija bude na nivou, a čitav događaj protekne u najboljem redu.

Mitar Barać, direktor TO Nikšić

– Na obali Krupca više od 300 djece i mladih okupilo se kako bi učestvovali u nacionalnom izviđačkom takmičenju koje se sastoji od tri kol,a a testira izviđačko znanje i vještine. Sportsko rekreativni centar Krupac gostoprimljivo je otvorio vrata pa su sa plaže mogli uživati u ljepoti jezera. Dobrodošlicu im je poželjela načelnica SICG Sara Krpuljević izražavajući zadovoljstvo što su se okupili u tako velikom broju, poželjela im sreću na takmičenju i istakla da su bezbjednost i fer plej na prvom mjestu. Kao neko ko u izviđačima vidi sjajne partnere za promociju svog grada, direktor TO Nikšić Mitar Barać zahvalio se izviđačima na dolasku, ne krijući sreću što će Nikšić upoznati veliki broj djece koji su po prvi put u ovoj opštini. Istakao je da na putu do zajedničkog cilja, promocije prirodnih ljepota Crne Gore i zdravih vrijednosti, u Savezu izviđača Crne Gore, vidi pouzdanog i dobrog partnera – navedeno je u saopštenju.

Izviđači i planinke iz Plava, Rožaja, Podgorice, Cetinje, Nikšića, Herceg Novog i Bara ukrstili su koplja podijeljeni u tri kategorije. Najmlađi, poletarci i pčelice, njih 13 ekipa, dan su proveli u parku pored jezera na poligonima spretnosti i orijentacije. Rješavali su testove znanja, dešifrovali tajne poruke, vezali čvorove i sjajno se zabavili kroz brojne igrice.

Mlađi i stariji izviđači i planinke, 34 ekipe, na samom startu dobili su zadatke koji su im otkrili tačke na topografskoj karti pa su krenuli na stazu. Prolazeći stazu obišli su Gimnaziju, Sabornu crkvu, Omladinski centar „Tibor“ i popeli se na Trebjesu. Završili su na glavnom gradskom trgu. Nisu krili umor ali ni zadovoljstvo što su bolje upoznali grad, njegove kulturno-istorijske spomenike i prirodne ljepote.

Morzeova azbuka, čvorologija, itinerer, topografija i testovi znanja pokazali su da su se izviđači predano pripremali i da im ne fali timskog duha. Za titulu pobjednika Lige ipak će biti presudni timski rad i dobra komunikacija među članovima ekipe.

Na kraju dana, nova poznanstva, podijeljeni zagrljaji, ispričane priče, napravljene fotografije, iskustvo i uspomene su ono što su izviđači i planinke ponijeli iz Nikšića.

Dogovori i planovi za naredno kolo koje nas očekuje u Sutomoru, a trajaće 3 dana, več uveliko se kuju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here