DAROVI NOVSKOG RIBARA ZA NARODNU KUHINJU U PODGORICI

Hercegnovski ribar velikog srca Neđo Radomirović Narodnu kuhinju u Podgorici snabdijeva svježom morskom ribom. Dio lovi sam, a dio po povoljnoj cijeni otkupljuje od kolega na Gradskoj pijaci, gdje i sam čisti i prodaje ribu.

Na ideju je došao, kaže, odavno jer voli da pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Ribu isporučuje dva puta mjesečno i lično je vozi u Podgoricu.

– Nismo svi u mogućnosti da pomognemo, ali neki koji mogu, neće. Djeca su mi porasla, situiran sam dobro, nisam gladan ni žedan, pa neka i drugi ne budu gladni. Barem jedan ručak da imaju, koji mogu da priušte, pošto u unutrašnjosti nemaju morske ribe, a ja se bavim ribarstvom. To je moja želja cijelog života, da pomognem nekome – navodi on.

Priča da ribe u našem moru ima, više nego što se može prodati, narod je bez para, ne kupuje, što je razlog i manjeg izlova.

– Potražnja je za slave ove godine, zbog korone, oslabila dosta. Narod se pridržava toga da se ne skuplja i ne pravi slavlja. Ružno bi bilo da neko kaže „bio sam kod čovjeka na slavu, dobio sam koronu“. To sada svi izbjegavaju. Potražuje se riba, ali u manjim količinama. Što je nekad bilo pet, sada je dva kilograma. Kod nas je tradicija da se pravi brodet. Ove godine svi prave manje brodete. Traži se pržena riba, malo loganja, hobotnice… – priča Radomirović.

Smatra da se zbog odustva kruzera i velikih plovila povratila sardela, jer nema buke. U zalivu je ove godine prijmetno više i delfina. Po njima, kako navodi, može se zaključiti kakvo će vrijeme biti. Delfini, prema njegovim riječima, nisu štetočine, iako ih prati takav epitet.

– Prije ih je bilo jedan ili dva, sad ih možete vidjeti i po pet i šest u jatu. Mrki su i veliki. Neće u mrežu ući. Pričaju ribari da im jede iz mreže, a ribaju mrežama starim preko 20 godina, pa kažu iscijepo mu delfin, a on mrežu nikad nije promjenio ni okrpio. Pruče za malu djecu, po meni. Godinama lovim, i svijetlim na žegaricu, dolazili su delfini, ali sam uvjek hvatao ribu – ističe Radomirović.

Ovaj vrijedni i skromni ribar danas će u Podgoricu svojim kolima otpremiti 70 kilograma sardele, koja će se naći na jelovniku Narodne kuhinje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here