Prostorni plan Crne Gore na javnoj raspravi, u toku izmjene 12 PUP-ova

Nacrt prostornog plana Crne Gore biće na javnoj raspravi do 15. marta, a za stručnu javnost do 29. aprila. Očekivanja su da će ovaj strateški planski dokument biti usvojen do kraja ove, a važiće do 2040. godine.

Nakon usvajanja nacrta Prostornog plana Crne Gore u oktobru 2023. godine, po zakonskoj proceduri uslijedila je i javna rasprava koja je počela krajem januara ove godine.

Kako je za Vijesti objasnila rukovodilac izrade Prostornog plana, Svetlana Jovanović, ovaj dokument propisuje pravila ponašanja, koja će morati da poštuje dalja, niža planska dokumentacija.

– Ovo je javni dokument i po zakonu je predviđeno učešće javnosti, odnosno otvoreni postupak za sve građane, naravno, za ukupnu stručnu i ostalu javnost, ali i za sve institucije Crne Gore, sva ministarstva, nevladine organizacije. Svi su pozvani da se upoznaju sa sadržajem Prostornog plana, odnosno šta to do 2040. godine planira u strateškom smislu – navodi ona.

Paralelno sa Prostornim planom u toku je izmjena 12 prostorno urbanističkih planova opština, odnosno njihovo usaglašavanje sa glavnim strateškim prostornim dokumentom.

– Suština je da sva planska dokumentacija bude usklađena sa principima i polazištima koje ovaj plan predviđa. Možemo do kraja godine imati Prostorni plan Crne Gore i usklađene PUP-ove koje radimo, otvoriti mogućnost da budu revidovani oni koji trenutno nisu u skladu sa Prostornim planom sada. To je temelj za stabilizovanje sistema planiranja prostora – objašnjava Jovanović.

Nedostatak plana u prethodnom periodu nije uzrok nelegalne gradnja, a u Crnoj Gori, kako je informisala Jovanović, ima oko 100.000 takvih objekata.

– To je dugogodišnji, odnosno višedecenijski problem, kakav imaju i države u okruženju. On se mora sa nivoa države sistemski i sistematično rješavati. U pripremi je izmjena zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i u setu tih je i zakon o legalizaciji objekata. Problem se mora rješavati u skladu sa tim zakonom, tome se mora pristupiti uz ozbiljnu akciju – smatra Jovanović.

Analizom nelegalnih objekata sa aspekta seizmičke aktivnosti mora se definisati da li ti objekti trebaju biti legalizovani.  Građani predloge, sugestije i komentare mogu dostavljati mejl ppcg@mdup.gov.me.

Javnim raspravama povodom Nacrta Prostornog plana Crne Gore predviđen je obilazak opština na sjevetu, a potom centralnog i južnog dijela. Okrugli sto u Herceg Novom biće održan 5. Marta u sali Skupštine opštine od 10 do 13 sati.

Planom je predviđen obilazak opština na sjeveru a potom centralni dio države i južni.

Izvor: Vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here