Iz Uprave policije upozoravaju na lažne vijesti

Foto: Pixabay

Posljednjih mjeseci primijećen je porast Klik Bejt (ClickBait) reklama koje šire lažne vijesti i dezinformacije. Ove reklame često koriste senzacionalističke naslove i privlačne slike kako bi zainteresovale korisnike da kliknu na njih, često vodeći ih na veb stranice sa neprovjerenim ili potpuno lažnim sadržajem, saopštili su iz Uprave policije.

-Sadržajno, reklamni baneri su u posljednje vrijeme koristili i fotografiju Predsjednika Crne Gore, gospodina Jakova Milatovića, uz propratne naslove koji su se odnosili na primanja penzionera, navodna vanredna povećanja, smanjenja penzija i dodatke na penzije, gdje je zloupotrebom fotografije predsjednika Milatovića ugrožen njegov lični i profesionalni integritet, a samim tim i ugled države Crne Gore, koju Predsjednik predstavlja kao inokosni državni organ, navode iz UP.

Klikbejt reklama je sadržaj, obično u onlaln člancima, naslovima ili pregled slikama, koji je dizajniran da privuče pažnju i podstakne ljude da kliknu na link kako bi vidjeli sadržaj. Često koristi zavaravajuće fraze ili slike kako bi izazvao znatiželju ili emocionalnu reakciju, te je fenomen koji se često koristi u onlajn svijetu kako bi se privukla pažnja korisnika i povećao broj posjeta određenom sadržaju.

Međutim, može se koristiti i za prevare i širenje zlonamjernih programa, kao što su virusi ili maliciozni softveri. Kada korisnici kliknu na takve linkove, mogu biti preusmjereni na veb stranice koje sadrže lažne ponude i prevarantske šeme za laku zaradu.

Takođe, mogu biti izloženi i “zlonamjernim” programima koji se mogu automatski preuzeti i instalirati na njihove uređaje, često bez njihovog znanja ili pristanka. Ovi “zlonamjerni” programi mogu prouzrokovati ozbiljne štete, uključujući krađu ličnih podataka, oštećenje sistema ili širenje virusa na druge uređaje.

-Kao odgovorni građani, važno je da budemo svjesni da Klikbejt reklame sa lažnim vijestima mogu ozbiljno ugroziti javno mnjenje, narušiti povjerenje u medije i društvene platforme, te apelujemo na građane da budu oprezni prilikom posjete istih i da provjere izvore informacija prije nego što im povjeruju. Navedeni slučaj, kao i drugi slučni slučajevi biti predmet posebne pažnje Uprave policije, kao i timova u obavještajnom sektoru, saopštavaju iz UP.

Uprava policije će intenzivno pratiti i detaljno analizirati situaciju radi osiguranja efikasnog i sveobuhvatnog reagovanja na potencijalne rizike i prijetnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here