Nove cijene polaganja vozačkog ispita usklađene sa ostalim poskupljenjima

Talas poskupljena nije mimoišao ni auto škole, koje su bile prinuđene da cijene obuke i polaganja usklade sa porastom troškova i svim drugim poskupljenjima. Za najtraženiju, B kategoriju, kandidati sada treba da izdvoje 680 eura, saznajemo u jednoj od najstarijih auto škola u Crnoj Gori.

U cilju rentabilnosti poslovanja u Auto školi „Vlačić“ u Herceg Novom već nekoliko mjeseci imaju novi cjenovnik, a prije nekoliko dana je sa svim školama iz Podgorice definitivno dogovorena minimalna cijena, kazao je za RTHN vlasnik, saobraćajni inženjer, Slobodan Vlačić.

-Nismo u nekom rasponu „od-do“ nego imamo neku minimalnu cijenu, tržišno se ponašamo i pokušavamo da nađemo sebe da možemo pozitivno da poslujemo. Prije par mjeseci automobili sa kojima možemo da obučavamo u auto školi su bili od 10 do 11 000 eura, jer nam je limitirana i starost vozila u samoj obuci. Kako nismo pratili poskupljenja do tada, sad nas već jedan automobil košta preko 20 000 eura. To je drastično veliko poskupljenje, da ne pričamo o gorivu koje je po staroj cijeni bilo 80 centi po litru dizela ili benzina, a sad je to bezmalo došlo na dva eura. To su ogromni troškovi, a da ne pričamo o repromaterijalu, pneumaticima, poskupljenju osiguranja vozila svemu ostalom.

Posjedovanje B kategorije, za koju vlada najveće interesovanje, odavno nije luksuz već potreba, odnosno uslov za dobijanje posla, objašnjava Vlačić, ističući da su prilikom formiranja cjenovnika vodili računa o finansijskim mogućnostima budućih kandidata.

-Preko 90 % kandidata su iz B kategorije, koja je svakome potrebna. Za tu kategoriju cijena je kod mene bila 500 eura, sad je 680 eura, s tim što kandidati imaju mogućnost da plaćaju u tri rate, da bi im na neki način bilo lakše. Dugo se, da ne kažem najduže u Crnoj Gori, bavim ovim poslom i nekad su to bile dvije standardne plate, recimo medicinske sestre, a ako je sad minimalna plata 450 eura, znači trebalo bi da bude 900 eura. Nije problem napravit cjenovnik, problem je kome napravit cjenovnik, odnosno da imamo dovoljno kandidata i da oni imaju finansijske mogućnosti da završe auto školu. Ima dosta primjera da kandidati kažu da možda ne bi ni polagali da to nije uslov konkursa za posao, tako da to sad nije nikakav luksuz, nego, vjerujte, žestoka potreba.

Licencu obnavljaju svake godine učešćem na seminarima, a po Zakonu obuka mora da traje 30 časova po 60 minuta, što nije praksa kod svih. Postoje auto škole u kojima je obuka jeftinija, ali je pitanje šta kandidat dobija za razliku u cijeni, poručuje Vlačić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here